Política

L'hora de la gran batalla

Per primer cop des de l'arribada de la democràcia, els socialistes corren el risc seriós de perdre la capital del país

Els conservadors poden ser decisius en certes poblacions, facilitant l'accés d'un convergent a l'alcaldia o, fins i tot, guanyant-la

Ens trobemen un moment de cruïlla històrica on els socialistes poden perdre Barcelona i Badalona

Un dels esce­na­ris de la gran bata­lla de les elec­ci­ons muni­ci­pals entre soci­a­lis­tes i con­ver­gents tindrà lloc a la comarca del Bar­ce­lonès, i espe­ci­al­ment a la seva capi­tal: Bar­ce­lona. Ara bé, en molts aspec­tes aquest és un enfron­ta­ment a tres ban­des, on jugarà les seves car­tes el Par­tit Popu­lar, que es pot situar en una posició cen­tral que faci­liti l'arri­bada de can­di­dats con­ver­gents a l'alcal­dia en feus tra­di­ci­o­nals dels soci­a­lis­tes pràcti­ca­ment des de l'arri­bada de la democràcia. Fins i tot, en casos com el de Bada­lona, els con­ser­va­dors aspi­ren a asso­lir una majo­ria sufi­ci­ent que els per­meti gover­nar en mino­ria, comp­tant amb l'aqui­escència per abs­tenció de CiU. Sigui com vul­gui, aques­tes són les elec­ci­ons muni­ci­pals més ober­tes i de resul­tat més incert al rovell de l'ou de l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona.

Ens tro­bem en un moment de cruïlla històrica extra­or­dinària. Des del 1979 en alguns casos, des del 1983 en altres, els soci­a­lis­tes han man­tin­gut el domini hegemònic a les alcal­dies de les prin­ci­pals ciu­tats de l'entorn de la corona metro­po­li­tana. Si durant els pri­mers anys de la tran­sició i bona part de la dècada dels vui­tanta els soci­a­lis­tes van gover­nar o bé frec a frec amb els comu­nis­tes, després eco­so­ci­a­lis­tes, o bé en clar tàndem; durant la dècada dels noranta i ja entrat aquest segle, el PSC es va dedi­car a reco­llir els vots que Ini­ci­a­tiva anava per­dent. D'aquesta manera van arri­bar les grans majo­ries abso­lu­tes del PSC, que van asso­lir xifres de rècord en muni­ci­pis prou com­ple­xos com Santa Coloma de Gra­me­net o Sant Adrià de Besòs. Men­tres­tant, Ini­ci­a­tiva es des­sag­nava, CiU s'estan­cava i el PP anava crei­xent dis­cre­ta­ment, però de manera con­ti­nu­ada, i ERC treia el cap amb més o menys for­tuna, i va arri­bar a con­ver­tir-se en una peça del sudoku tri­par­tit a ciu­tats com Bar­ce­lona o Bada­lona.

El procés de debi­li­tació de l'eix cen­tre-esquerra s'ha aca­bat enco­ma­nant als soci­a­lis­tes, jus­ta­ment quan el pèndol es mou ràpida­ment cap al con­si­de­rat cen­tre-dreta. Un canvi de para­digma que es comença a pro­duir, jus­ta­ment, poc temps després que alcal­des carismàtics com Pas­qual Mara­gall, Manu­ela de Madre o Celes­tino Cor­bacho hagin aban­do­nat l'escena local, però que esclata amb virulència en el moment que les elec­ci­ons al Par­la­ment retor­nen CiU al poder autonòmic i el cas Pretòria toca en la línia de flo­tació ajun­ta­ments soci­a­lis­tes que havien sabut man­te­nir el relleu gene­ra­ci­o­nal sense per­dre massa llençols en la bugada: Santa Coloma, Sant Adrià o Bada­lona.

Les arrels polítiques del pro­blema són molt pro­fun­des, però ara els soci­a­lis­tes es tro­ben espe­ci­al­ment afe­blits al Bar­ce­lonès i acla­pa­rats per pro­ble­mes que esca­pen a les seves com­petències, però que han aju­dat a lami­nar-ne la cre­di­bi­li­tat: la crisi econòmica i l'arri­bada mas­siva d'una immi­gració que no han pogut ges­ti­o­nar en con­di­ci­ons. Com va pas­sar a les elec­ci­ons al Par­la­ment, els elec­tors exi­gei­xen bona gestió i, també en aquest cas, un plus de carisma que no tenen tots els can­di­dats soci­a­lis­tes. És pre­ci­sa­ment aquesta falta d'empa­tia el que fa que el PSC pro­vo­qui unes primàries a Bar­ce­lona que per­me­tin subs­ti­tuir Jordi Hereu –a qui les enques­tes donen com a cavall per­de­dor– per Mont­ser­rat Tura, una can­di­data més ben valo­rada per l'elec­to­rat.

Els soci­a­lis­tes dub­ten, i això con­tri­bu­eix a fer-los més vul­ne­ra­bles. A l'Hos­pi­ta­let, la can­di­da­tura de con­tinuïtat que repre­senta l'alcal­dessa Núria Martín és con­tes­tada inter­na­ment i José Conde es postula com alter­na­tiva. A Bada­lona, un altre alcalde pro­mo­gut des del car­rer Nica­ra­gua, Jordi Serra, con­tem­pla com li sor­gei­xen dues escis­si­ons que tenen pre­vist pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons, una de les quals podria estar encapçalada per l'exal­calde Joan Blanch. Aquest no és, però, el seu prin­ci­pal pro­blema. És un altre, té noms i cognoms i es diu Xavier García Albiol. El líder del PP està con­vençut que es con­ver­tirà en la pri­mera força política del muni­cipi i repta Serra que digui públi­ca­ment que res­pec­tarà que governi el par­tit amb més vots. Si el PP és la pri­mera força i el PSC queda com a segona, la clau de la gover­na­bi­li­tat la podria tenir Con­vergència, que ha estat el pri­mer par­tit en vots a les elec­ci­ons al Par­la­ment. CiU sem­bla incli­nar-se per un pacte com l'actual (PSC-CiU-ERC), però tenint l'alcal­dia. Des de l'esquerra es tem un pacte amb el PP o que Bada­lona sigui la torna del suport del PP a Xavier Trias, perquè sigui alcalde a Bar­ce­lona. Així els con­ver­gents acon­se­gui­rien domi­nar tota la plaça Sant Jaume i el PP acon­se­gui­ria, per pri­mer cop una alcal­dia prou impor­tant: la de la ter­cera ciu­tat de Cata­lu­nya en número d'habi­tants.

Ara per ara, però, tot és ficció, perquè el PSC podria donar un tomb si Tura és la can­di­data i com­pli­ca­ria l'arri­bada de Trias al poder.

El que ningú no qüesti­ona és el retrocés gene­ral a la comarca del PSC i l'aug­ment de CiU i el PP.
Un aug­ment, però, que difícil­ment alte­rarà l'equi­li­bri actual a l'Hos­pi­ta­let, Santa Coloma i Sant Adrià. A l'Hos­pi­ta­let, els soci­a­lis­tes tenen un marge de dotze escons res­pecte de la segona llista més votada, el PP, i de 14 al damunt dels naci­o­na­lis­tes. La incògnita és com­pro­var si el PSC perd la majo­ria abso­luta i si el traspàs de votants que es pugui pro­duir va cap als popu­lars o els con­ver­gents. El cas adri­a­nenc és sem­blant: els soci­a­lis­tes gover­nen amb dotze regi­dors més que el PP,n i CiU dis­posa només d'un regi­dor. A més, aquest serà pos­si­ble­ment el dar­rer man­dat de l'alcalde Jesús Maria Canga, un polític esti­mat i res­pec­tat a la vila, que difícil­ment rebrà
un càstig sever a les urnes.

Pel que fa a Santa Coloma, l'interès està en saber quina és la fac­tura que deixa al par­tit majo­ri­tari el cas Pretòria. Amb 17 regi­dors, tres per sobre de la majo­ria abso­luta, hau­ria d'haver un autèntic dal­ta­baix, perquè, fins i tot, per­des­sin aquest pri­vi­legi. A més, la nova alcal­dessa ha sabut tren­car ràpida­ment amb el pas­sat. La curi­o­si­tat, però, és saber si Gent de Gra­me­net –prin­ci­pal opo­si­tor extra­mu­ni­ci­pal dels soci­a­lis­tes– arri­barà a l'Ajun­ta­ment.

72
regidors
té el PSC-Progrés Municipal.
26
regidors
té el Partit Popular.
23
regidors
té Convergència i Unió.
17
regidors
té ICV-Entesa pel Progrés Municipal.
5
regidors
té ERC-Acord Municipal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.