Política

Pugna electoral a 400 kV

El PSC va aconseguir la primacia el 2007 i CiU la vol recuperar, amb la polèmica de la MAT com a teló de fons

Al Jussà es va decidir el 2007 el govern de la Diputació de Lleida, amb un canvi de diputat que va ser per al canvi de majoria

El PSC vol consolidar el gran pas del 2007 i CiU vol aprofitar el vent a favor per recuperar-se

El Pallars Jussà és una de les comar­ques menys pobla­des de Cata­lu­nya i amb un ter­ri­tori extens que cobreix les valls del Pre­pi­ri­neu llei­datà, des del Mont­sec fins als pri­mers mas­sis­sos del Piri­neu. Des de la represa democràtica ha estat un feu elec­to­ral con­ver­gent (tot i que en l'àmbit muni­ci­pal les agru­pa­ci­ons inde­pen­dents van tenir un pes molt fort en les pri­me­res elec­ci­ons), però això va can­viar el 2007, quan els soci­a­lis­tes van acon­se­guir posar-se per davant acon­se­guint doblar el nom­bre de vots i la repre­sen­tació ins­ti­tu­ci­o­nal i també el nom­bre de regi­dors. Això no va ser­vir al PSC per con­que­rir el govern del Con­sell Comar­cal, perquè tot i ser la pri­mera força, CiU i ERC van repe­tir el pacte que ja tenien el man­dat ante­rior i els van dei­xar a l'opo­sició. Ara bé, els soci­a­lis­tes van acon­se­guir el dipu­tat pro­vin­cial del Jussà, i pre­ci­sa­ment un sol dipu­tat va fer pos­si­ble el canvi de govern a la Dipu­tació de Lleida, gover­nada fins al 2007 per CiU i que aquest man­dat ha estat en mans d'una coa­lició for­mada per soci­a­lis­tes i repu­bli­cans. Els bons resul­tats del PSC al Pallars Jussà també van per­me­tre a aquest par­tit con­so­li­dar l'alcal­dia de Tremp amb Víctor Orrit al cap­da­vant amb majo­ria abso­luta.

Així, les elec­ci­ons del 22 de maig es pre­sen­ten al Pallars Jussà com una bata­lla entre un PSC que vol con­so­li­dar els pas­sos enda­vant que va fer el 2007 en un ter­ri­tori fins lla­vors com­pli­cat per a ells, no només al Jussà sinó també al Pallars Sobirà i a l'Alta Riba­gorça, i una CiU que aspira a recu­pe­rar el ter­reny per­dut gràcies al vent favo­ra­ble que prové de les pas­sa­des elec­ci­ons al Par­la­ment i la feina feta en el Con­sell Comar­cal i als pobles. Una bata­lla, a més, en plena polèmica per la ins­tal·lació d'una nova línia de molt alta tensió (MAT) per unir Aragó i Cata­lu­nya i que tra­ves­sa­ria de la comarca. REE vol publi­car l'avant­pro­jecte de la línia de 400 kV entre Penyalba, Montsó i Isona durant el mes de març, just en plena pre­cam­pa­nya. El pro­jecte ha posat en tensió els muni­ci­pis, els 14 ajun­ta­ments s'hi han mani­fes­tat en con­tra a través del con­sell d'alcal­des del Con­sell Comar­cal, però això no treu que es mirin de reüll els uns als altres. L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, del PSC, ja apunta a la Gene­ra­li­tat com a clau del procés i posa pressió al nou govern de CiU: “Si el govern de la Gene­ra­li­tat diu que no vol, com estan dient ara des del ter­ri­tori, ja s'haurà aca­bat el debat, perquè no es farà”, repta Orrit. Des de CiU, el pre­si­dent comar­cal de CDC, Cons­tantí Aranda, asse­nyala que el govern ja s'ha pro­nun­ciat per boca del seu nou dele­gat al Piri­neu, Albert Alins, i posa en valor la posició unitària dels muni­ci­pis del Pallars. A més de la qüestió elèctrica, tots els par­tits coin­ci­dei­xen en la sor­tida de la crisi (amb pro­jec­tes ara atu­rats com el com­plex d'esquí i resi­den­cial de la Vall Fosca) i la neces­si­tat d'infra­es­truc­tu­res pen­dents com ara el túnel de Comi­ols com a punts clau dels pròxims qua­tre anys a la comarca.

Entre les espur­nes elèctri­ques que sal­ta­ran de la pugna entre el PSC i CiU, Esquerra inten­tarà con­so­li­dar la bona posició acon­se­guida el 2003 i el 2007 gràcies a la feina feta a les alcal­dies que ha ges­ti­o­nat tot i que els seus diri­gents són cons­ci­ents que ara tenen el camí costa amunt. ICV inten­tarà con­so­li­dar la petita presència ins­ti­tu­ci­o­nal acon­se­guida i fer-la més gran. El 2007 ICV es va que­dar a les por­tes de l'Ajun­ta­ment de Tremp, però va acon­se­guir repre­sen­tació a la Torre de Cab­de­lla amb la seva vin­cu­lació a la can­di­da­tura Alter­na­tiva per la Vall Fosca, contrària al com­plex hote­ler i d'esquí d'Espui atu­rat ara per la crisi. El PP, per la seva banda, inten­tarà recu­pe­rar la repre­sen­tació que havia tin­gut a Tremp.

En aquesta ciu­tat, Víctor Orrit ha estat esco­llit aquest cap de set­mana cap de llista per l'agru­pació local del PSC, CiU encara l'ha de pro­cla­mar i tot apunta que bus­carà un nou cap de llista, men­tre que la secció local d'ERC també s'ha de deci­dir for­mal­ment sobre l'alcal­da­ble. Orrit creu que el PSC està en con­di­ci­ons de man­te­nir el pri­mer lloc a la comarca i man­te­nir l'alcal­dia de Tremp i les altres que ara té. “Sense ser cap expert, entenc que les dinàmiques d'unes elec­ci­ons muni­ci­pals són dife­rents a les del Par­la­ment, el pes de les sigles és un altre i no és el més impor­tant”. Orrit també posa el Con­sell Comar­cal din­tre dels objec­tius dels soci­a­lis­tes, i cri­tica que en lloc de gover­nar el grup més votat i amb més con­se­llers, CiU i ERC hagin vol­gut con­ver­tir el con­sell “en una mena de con­tra­po­der” de la capi­tal de la comarca, que no s'hi ha vist, segons ell, prou repre­sen­tada. “Sigui quin sigui el resul­tat, cal des­po­li­tit­zar el con­sell i que esti­gui al ser­vei dels muni­ci­pis”, ha dit.

Per a CiU el Con­sell Comar­cal també és un objec­tiu clar i el veuen a l'abast. Cons­tantí Aranda, creu que man­te­nir el govern i fins i tot esde­ve­nir la pri­mera força és a l'abast de la fede­ració naci­o­na­lista si a Tremp CiU obté cinc regi­dors, que ha estat un resul­tat habi­tual de la fede­ració durant els anys noranta i més enllà del 2000, i fins i tot aug­men­tar a sis gràcies també al bon posi­ci­o­na­ment elec­to­ral de CiU en l'àmbit naci­o­nal i local que es va demos­trar en les recents elec­ci­ons al Par­la­ment. L'alcal­dia de la capi­tal es veu com una fita “difícil” per als naci­o­na­lis­tes, “però no impos­si­ble”. A més, CiU pre­sen­tarà “amb tota pro­ba­bi­li­tat” llis­tes als catorze muni­ci­pis (el 2007 no ho va poder fer), de manera que des de la fede­ració con­fien en un aug­ment sen­si­ble del nom­bre de vots en el còmput glo­bal de la comarca.

Els repu­bli­cans encara no han esco­llit can­di­dat a Tremp i encara no han tan­cat el nom­bre de llis­tes que pre­sen­ta­ran a la comarca, però el pre­si­dent comar­cal d'ERC, Lluís Oliva, con­fia que almenys es man­tin­dran i en algun muni­cipi petit on no hi havia can­di­da­tura n'hi podria haver. Oliva creu que els elec­tors valo­ra­ran la feina feta per ERC als governs dels muni­ci­pis i al Con­sell Comar­cal. Quant a les altres for­ces inde­pen­den­tis­tes, Rcat va demos­trar el 28-N un bon múscul elec­to­ral a Tremp, men­tre que SI va pas­sar més des­a­per­ce­buda. De moment, tan sols hi ha con­ver­ses infor­mals per estu­diar la pos­si­bi­li­tat d'unir esforços.

42
regidors
va aconseguir el PSC el 2007, situant-se com a primera força de la comarca per primer cop
34
regidors
va obtenir CiU fa quatre anys, després d'haver-ne tingut 59 el 2003
20
regidors
té Esquerra, cinc més dels que havia obtingut quatre anys abans
1
regidor
té ICV-EUiA a través de la seva vinculació a una candidatura de caràcter ecologista a Torre de Cabdella contrària un complex d'esquí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.