Política

El poble que avança

Poble que Canta, un moviment coral per la independència, pren la temperatura a l'estat d'ànim de Catalunya: “El sentiment d'independència és molt fort i això ho veiem als pobles on ens conviden”, explica el seu creador, Jordi Llobet

Actuaran al concert ‘Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat', com l'any passat

“El poble ha sabut posar-se per davant dels governants”, assegura Jordi Llobet

“Calia fer alguna cosa per aixe­car els ànims de tots aquells que volem la inde­pendència de Cata­lu­nya.” Així explica Jordi Llo­bet, cre­a­dor de Poble que Canta, la gènesi d'aquest con­junt coral que va néixer a redós de la mani­fes­tació de l'Onze de Setem­bre del 2009 i que, dos dies després, al referèndum d'Arenys de Munt, va tenir clar el sen­tit de la seva existència. Amb la música com a arma per llui­tar con­tra el desànim i el pes­si­misme, Llo­bet manté que “un poble que canta és un poble que avança” i està con­vençut que el temps i els fets li han aca­bat donant la raó a ell i als cen­te­nars de can­tai­res pro­ce­dents de corals d'arreu dels Països Cata­lans que han man­tin­gut viva la flama de l'inde­pen­den­tisme i l'han por­tat allà on els han con­vi­dat a par­ti­ci­par.

Gai­rebé qua­tre anys i una setan­tena de con­certs després, l'empenta ha anat gua­nyant força. “La volun­tat del poble català és un tsu­nami, una onada de grans dimen­si­ons que cap dic de con­tenció podrà atu­rar”, expressa Jordi Llo­bet. Asse­gura que s'ha pas­sat de l'estan­ca­ment a la il·lusió de tot un poble “que ha sabut posar-se per davant dels seus gover­nants” i que la música hi ha tin­gut un paper fona­men­tal com a cre­a­dora d'un estat d'ànim. “La música ens fa vibrar i sem­pre ha tin­gut un paper cab­dal en els movi­ments soci­als de canvi. Fins i tot els exèrcits tenen ban­des de música.”

Llo­bet posa com a exem­ple l'èxit de la con­vo­catòria de l'any pas­sat de la segona edició del Cata­lu­nya vol viure en lli­ber­tat i el Con­cert per la lli­ber­tat al Camp Nou. Recorda amb il·lusió la cita giro­nina i dóna “un deu” a l'orga­nit­zació. Poble que Canta va posar sobre l'esce­nari de la Devesa una vui­tan­tena de can­tai­res que van inter­pre­tar El Cant de la Senyera i Els Sega­dors. “Va ser una experiència bru­tal can­tar davant d'un públic amb un estat d'ànim tan posi­tiu, amb molta efer­vescència.”

Trans­me­tre emo­ci­ons

El bon record de l'actu­ació de l'any pas­sat ha estat deter­mi­nant per tor­nar accep­tar la invi­tació per actuar aquest any a la cita giro­nina, el 3 d'agost que ve. Tot i que no dis­po­sa­ran de gaire temps per als assa­jos, Llo­bet vol pro­var peces que fins ara no han sor­tit al reper­tori de Poble que Canta. Després de veure l'actu­ació de Peret al Camp Nou del 29 de juny pas­sat, l'artífex del grup té clar que hi ha una peça que vol fer: L'Emi­grant. “L'emoció que va trans­me­tre el Peret va ser tan gran que m'ha fet deci­dir per aquesta cançó, tot i que no l'hem feta mai.” El reper­tori inclourà una altre cop El Cant de la Senyera i Els Sega­dors i també la peça Gua­nya­rem la lli­ber­tat. Llo­bet explica que ha dema­nat als can­tai­res que por­tin una samar­reta groga. Explica que és difícil pre­dir quants inte­grants de Poble que Canta par­ti­ci­pa­ran en el con­cert de Cata­lu­nya vol viure en lli­ber­tat i amb dig­ni­tat. “L'assistència és un termòmetre de l'estat de la qüestió, però hem de tenir en compte que els can­tai­res vénen amb els seus pro­pis mit­jans i de punts molt dife­rents.”

Poble que Canta està for­mat per inte­grants de totes les edats, si bé és cert que, com la majo­ria de corals cata­la­nes, la mit­jana d'edat se situa per sobre dels qua­ranta anys. El nom­bre de cites on els con­vi­den a par­ti­ci­par ha cres­cut de manera espec­ta­cu­lar i aquest any arri­ba­ran a les 37 actu­a­ci­ons. “El sen­ti­ment d'inde­pendència és molt fort i això ho anem veient als pobles on ens con­vi­den”, explica Jordi Llo­bet, que no des­carta que la mobi­lit­zació de l'11 de Setem­bre que ve sigui el des­en­ca­de­nant final de la inde­pendència hi hagi o no referèndum. “Si no ens el dei­xen fer, s'haurà de decla­rar la inde­pendència de manera uni­la­te­ral. Quan una pare­lla es trenca, no cal el permís d'un dels mem­bres per sepa­rar-se. Ara només cal convèncer els polítics perquè també ho vegin així”, con­clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.