Política

Lituània s'afegeix a l'aval letó al procés català

El primer ministre Butkevicius defensa que cada país “ha de trobar el seu propi camí” i que “té dret a l'autodeterminació”

Demana que la independència es construeixi sobre una “base legal”

Aval bàltic a l'auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya. Lituània es va afe­gir ahir al suport de Letònia, tot i la pro­testa del Minis­teri d'Afers Estran­gers espa­nyol. El seu pri­mer minis­tre, Algir­das Butke­vi­cius, va defen­sar en una entre­vista a l'Agència Cata­lana de Notícies que cada país “ha de tro­bar el seu propi camí” i “té dret a l'auto­de­ter­mi­nació”. Butke­vi­cius, però, demana que el procés cap a l'estat propi es cons­tru­eixi sobre una “base legal”, d'acord amb “la legis­lació inter­na­ci­o­nal” i les “pro­vi­si­ons de la Cons­ti­tució”. Pre­ci­sa­ment el govern lituà exer­ceix actu­al­ment la pre­sidència de torn semes­tral de la Unió Euro­pea. A José Manuel García-Mar­ga­llo se li gira feina.

La diplomàcia espa­nyola no se'n surt i, mal­grat les pres­si­ons per silen­ciar qual­se­vol reacció inter­na­ci­o­nal, ahir un altre soci euro­peu va res­pon­dre a la Via Cata­lana. “Estic molt con­tent que l'exem­ple lituà ins­piri” els cata­lans, va adme­tre el soci­a­lista Butke­vi­cius, refe­rint-se a la Via Bàltica del 1989. La UE, però, no és l'URSS, matisa. Amb la cadena humana de 600 quilòmetres entre Vílnius, Riga i Tallinn, “Lituània es va alli­be­rar d'un règim comu­nista de què era víctima des del final de la Segona Guerra Mun­dial”, men­tre que la situ­ació de Cata­lu­nya “és com­ple­ta­ment dife­rent” perquè “la UE és una unió democràtica d'estats que res­pecta els drets polítics i es basa en la volun­tat lliure”.

És molt excep­ci­o­nal i sig­ni­fi­ca­tiu que dos caps de govern d'estats mem­bres de la UE, el lituà Butke­vi­cius i el letó Val­dis Dom­brovskis, s'hagin atre­vit a expres­sar ober­ta­ment la seva opinió i espe­cu­lar públi­ca­ment sobre una pos­si­ble inde­pendència de Cata­lu­nya. Fins que no es pro­du­eixi, és molt difícil que cap altre man­da­tari es vul­gui com­pro­me­tre i es pro­nunciï de manera tan clara i pública. Però tant Butke­vi­cius com Dom­brovskis saben el que diuen, són ple­na­ment cons­ci­ents de la importància de les seves decla­ra­ci­ons, del des­a­fi­a­ment i la des­lle­ial­tat a Espa­nya que repre­sen­ten i de la crisi diplomàtica que podrien obrir: tots dos pri­mers minis­tres s'hau­rien pogut pre­pa­rar prèvia­ment les res­pos­tes i refle­xi­o­nar cada frase, perquè se'ls havien avançat els temes a trac­tar, que incloïen específica­ment el procés que viu Cata­lu­nya. I el lituà fins i tot va lle­gir gai­rebé tex­tu­al­ment les seves res­pos­tes, que va dur impre­ses a la tro­bada.

García-Mar­ga­llo ha citat avui l'ambai­xa­dor de Letònia a Espa­nya per renyar-lo. I ahir el minis­tre espa­nyol d'Eco­no­mia, Luis de Guin­dos, va fer el mateix amb el lituà, i li ha dema­nat que no s'hi fiqui, perquè les repúbli­ques bàlti­ques no tenen res a veure amb Cata­lu­nya. “Si hi ha dues situ­a­ci­ons dife­rents són les de Letònia i Lituània i les de Cata­lu­nya i Espa­nya”, es va quei­xar. El pri­mer minis­tre letó va obrir abans-d'ahir la porta a reconèixer la inde­pendència de Cata­lu­nya: “Si és un procés legítim, per què no?”, va adme­tre el con­ser­va­dor Dom­brovskis, també a l'ACN. “Una decla­ració uni­la­te­ral podria ser més com­pli­cada en aquest aspecte”, va adver­tir, sense excloure que acabi sent reco­ne­guda. Dom­brovskis va asse­gu­rar que la Via Cata­lana és un “mis­satge molt poderós” i que Brus­sel·les i Madrid “hau­rien de pres­tar-hi atenció”, començant per per­me­tre el referèndum. De la notícia, i del xoc diplomàtic, se'n va fer ressò fins i tot la tele­visió litu­ana. Totes dues entre­vis­tes, a més, van ser tren­ding topic a Twit­ter.

LES FRASES

Dono la benvinguda a totes les maneres pacífiques d'expressar la solidaritat dels pobles i l'autodeterminació
Cada país ha de trobar el seu propi camí, i cada país té dret a l'autodeterminació
La UE no és l'URSS, sinó una unió democràtica d'estats que respecta els drets polítics i es basa en la voluntat lliure
El camí cap a la independència d'un país s'ha de fer d'acord amb bases legals
Sigui quin sigui el camí que triïn els catalans, espero que mantinguin els contactes empresarials que tenen amb els lituans
Pots ser petit, però tot i així pots marcar la diferència
Algirdas Butkevicius
primer ministre de Lituània

Rull augura “molta feina” al ministre Margallo

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va aplaudir la reacció dels presidents de Lituània i Letònia després de la Diada i va augurar que el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, tindrà “molta feina” trucant a més ambaixadors que donin suport al dret a decidir dels catalans. Segons Rull, les declaracions dels dirigents bàltics demostren que “el procés és imparable perquè s'està fent bé”, per la qual cosa preveu que Catalunya acabarà sent reconeguda per la comunitat internacional. Per Rull, els avals letó i lituà són una notícia “extraordinària i excel·lent”.

El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, Albert Royo, també va valorar positivament les declaracions dels dirigents de les dues repúbliques bàltiques en suport del procés de sobirania català. “Demostra que els que deien que una Catalunya sobirana no seria mai reconeguda estaven equivocats.” En una entrevista a la Xarxa de Comunicació Local, Royo ha afegit que “aquests gestos demostren que la comunitat internacional és pragmàtica i que si el procés és democràtic i pacífic difícilment serà menystingut”. Tant Rull com Royo no van descartar ahir que es puguin produir algunes declaracions més de suport. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, també s'hi va referir per afirmar que la situació de Catalunya és diferent de la de les repúbliques bàltiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.