Punt divers

Un estudi certifica l'eficàcia dels Canals d'Urgell en la utilització de l'aigua amb el reg per inundació

Un estudi que ha consistit en l'anàlisi de les aigües de les sèquies i desguassos dins de la zona regable dels Canals d'Urgell ha permès obtenir informació sobre la seva qualitat i ha conclòs que aquesta facilita l'optimització en l'ús de fertilitzats a les explotacions agrícoles. L'estudi, elaborat per l'Institut Tècnic d'Assessorament i Gestió Integrat (ITAGI) del Consell Comarcal del Pla d'Urgell amb col·laboració de la Universitat de Lleida (UdL), vol servir per desmitificar que el reg per inundació és una formula de malbaratament d'aigua així com per informar als pagesos sobre com traure un major rendiment de les finques amb l'aigua que s'aprofita per segona o tercera vegada per al regadiu.

Segons ha explicat el professor del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL, Josep Maria Villar, l'important presència de nitrogen en les aigües de reg provinents de sèquies i desguassos del Pla d'Urgell fa que s'hagi de tenir en compte en el pla de fertilització a nivell de parcel·la. D'aquesta manera, Villar creu que a les finques on s'hi rega amb aquesta aigua, el pagès pot obtenir un estalvi en fertilitzants de fins a 80 euros per hectàrea i any, si es tracta d'una plantació de panís; d'entre 20 i 25 euros per hectàrea i any si es tracta de cultiu de blat; i entre 35 i 60 euros per hectàrea i any en cultius fruiters.Al seu torn, el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Reñé, ha insistit en remarcar que l'estudi vol demostrar que l'aigua reutilitzada no és dolenta per al regadiu i que així s'ha tingut en compte històricament per part del sector agrícola. En aquest sentit, ha assenyalat que d'aquesta manera es desmitifica el tòpic que apunta el reg a manta com una formula de malbaratament de l'aigua ja que si a priori es dóna la sensació que inundant un camp de cultiu hi ha una pèrdua molt gran aigua, a posteriori es demostra que aquesta es torna a canalitzar i es reaprofita de nou per al reg però amb més eficàcia.L'estudi, que porta per títol 'Caracterització de les aigües de drenatge utilitzades per regar dins de la zona regable del Canal d'Urgell, a la comarca del Pla d'Urgell', ha estat realitzat, entre d'altres, per l'enginyera de forest i tècnica de l'ITAGI, Mònica Capell, que ha explicat que ara caldrà centrar els resultats de l'estudi en una tasca divulgativa entre els agricultors, per tal que puguin optimitzar els recursos i tinguin en compte les característiques de l'aigua a l'hora d'aplicar els fertilitzants.El regadiu del Pla d'Urgell està format per una xarxa de sèquies i desguassos que subministren aigua als regants. L'aigua de les sèquies prové bàsicament dels canals Principal i Auxiliar d'Urgell i arriba als regants mitjançant una densa xarxa de sèquies. Per la seva part, els desguassos que travessen la zona transporten aigua que és reutilitzada per al reg. L'aigua d'aquests desguassos prové d'excedents de reg i de pluja i una petita part d'aigua del canal.D'altra banda, la informació que proporciona el seguiment de la qualitat de les aigües és de molta utilitat ja que permet conèixer l'impacte que provoca el regadiu en el medi ambient. També permet fer un seguiment de la trajectòria de sostenibilitat del regadiu, proporciona informació útil i permet vetllar pel compliment de la directiva marc de l'aigua. En aquest sentit, cal destacar el reciclatge d'un element present a les aigües de drenatge com és el fòsfor, evitant que aquest vagi a parar al riu.L'estudi s'ha realitzat durant la campanya de regs de l'any 2008. Els resultats fan referència al seguiment de la qualitat de les aigües de drenatge entre el 26 de març i el 25 de setembre de 2008.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.