Medi ambient

la crònica

Gir de 180 º a la gestió de l'aigua

La comarca del Tarragonès va formalitzar ahir el que el delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, va qualificar com “una revolució” en la política de gestió de l'aigua a la regió. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Associació Empresariat Química de Tarragona (AEQT) van signar, en presència del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, el conveni que permetrà que la indústria química de la zona adapti un projecte “pioner” a Europa: la reutilització d'aigua tractada a depuradores per als seus processos industrials i l'alliberament, en conseqüència, de l'aigua apta per a l'ús de boca que avui encara està fent servir. De retruc, a més, aquest nou plantejament dels recursos hídrics permetrà també fer realitat una altra reivindicació del territori: la recuperació del cabal ecològic del cabal baix del riu Gaià, gràcies al conveni que ahir també van formalitzar l'empresa Repsol (principal concessionària del pantà del Catllar que ara estronca el curs del riu) i l'ACA.

El centre neuràlgic d'aquesta nova política de l'aigua serà la planta de tractament terciari que s'està construint a la depuradora de Vila-seca i Salou, i que s'espera que estigui en funcionament a principi de l'any vinent. Gràcies a la gestió i les canalitzacions que hi impulsa l'empresa Aguas Industriales de Tarragona SA (Aitasa), a partir de llavors les indústries químiques deixaran d'utilitzar 6,8 hm³ anuals procedents del minitransvasament de l'Ebre, l'equivalent al consum anual de Salou i Vila-seca, i els substituiran per l'aigua vinguda de la depuradora. La planta, però, anirà augmentant la seva capacitat de generació progressivament, i es calcula que en el termini d'uns deu anys l'aigua que es derivi a les plantes químiques s'incrementi fins als 20 hm³ anuals, l'equivalent al consum en dotze mesos de Tarragona i Reus plegades i més d'una quarta part del total d'aigua que es porta cada any des de l'Ebre al Camp de Tarragona (70 hm³). El president de l'AEQT, Antoni Valero, va subratllar ahir la importància que tindrà l'alliberament d'aquests recursos hídrics per possibilitar el “creixement econòmic” de la regió, que ara tindrà més aigua del minitransvasament a la seva disposició. En total, la Generalitat haurà invertit 42 milions d'euros a fer possible aquest nou sistema, finançats en un 85% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea. El president d'Aitasa, Jesús Loma, va avançar ahir que es treballarà perquè la nova planta pugui ser una “tecnologia innovadora transferible a d'altres països”.

La posada en marxa de la planta de tractament terciari (que funciona a partir de sistema d'osmosi inversa) també permetrà que Repsol pugui alliberar part de l'aigua que ara està acumulada al pantà del Catllar, i possibilitar així que torni a baixar riu Gaià avall. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va agrair l'esforç de l'empresa, l'ACA i les entitats del territori per aconseguir desencallar aquesta reivindicació històrica, i va afirmar que s'estarà “disposat a parlar” sobre les millores en la gestió del nou cabal que ha proposat Salvem el Gaià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.