Infraestructures i serveis

autopistes

un any sense peatges

Les obres i la crisi ajornen el model de pagament per ús

El ministeri no es planteja limitar la velocitat a 100 km/h

El govern projecta vuit nous accessos a la C-32

Les solu­ci­ons estruc­tu­rals per recu­pe­rar la fluïdesa del trànsit a les auto­pis­tes alli­be­ra­des arri­ba­ran a mitjà ter­mini en el cas de l’AP-7 i l’AP-2 tenint en compte que el Minis­teri de Trans­ports, Mobi­li­tat i Agenda Urbana (MITMA) pla­ni­fica en set anys la inversió de 1.050 mili­ons anun­ci­ada per aug­men­tar la capa­ci­tat de les vies, cons­truir nous acces­sos i enllaços i millo­rar els exis­tents. I ho plan­teja per mitjà de fins a 42 con­trac­tes de lici­tació que també inclo­uen refor­mes com­ple­mentàries en altres vies que con­flu­ei­xen amb les dues auto­pis­tes. Per la seva part, la Gene­ra­li­tat pre­veu cons­truir vuit nous acces­sos a la C-32 del Maresme. En algu­nes de les anti­gues plat­ges de peat­ges com Vilas­sar, Arenys, Santa Susanna i Mollet (aquesta a la C-33) hi cons­truirà parcs foto­vol­taics per gene­rar l’elec­tri­ci­tat que con­su­meix la xarxa viària de la Gene­ra­li­tat –són al vol­tant d’onze hectàrees amb una capa­ci­tat pre­vista de pro­ducció de 20.000 MW h/any. El pro­jecte de demo­lició de les cabi­nes de peatge pen­dents que s’està ela­bo­rant ja pre­veurà l’encaix futur de les pla­ques solars, però avui no hi ha un calen­dari con­cret d’entrada en ser­vei dels nous acces­sos. De fet, el pro­jecte d’apro­fi­ta­ment de les anti­gues plat­ges de peatge com a parcs foto­vol­taics també inclourà l’estudi de via­bi­li­tat de park&rides per tal de reforçar les línies d’autobús públic cap a Bar­ce­lona.

Tam­poc hi ha avui cap decisió presa sobre la pos­si­bi­li­tat de limi­tar la velo­ci­tat de l’AP-7 a 100 km/h que van plan­te­jar mesos enrere el SCT i la DGT per al tram del Vallès enmig d’un dels col·lapses periòdics. De fet, des del MITMA no es plan­teja aquesta pos­si­bi­li­tat ara com ara si bé es reco­neix que la qüestió depèn de la DGT. La limi­tació de la velo­ci­tat a tots els vehi­cles s’ha con­ver­tit en una rei­vin­di­cació de les patro­nals de trans­ports, com la Fede­ració Cata­lana de Trans­ports de Bar­ce­lona (Trans­ca­lit).

Aquesta patro­nal valora posi­ti­va­ment la inter­lo­cució que el SCT ha fet durant aquests mesos per bus­car solu­ci­ons i rea­pro­fi­tar part dels antics peat­ges com a zones d’apar­ca­ment i ser­vei per al des­cans dels cami­o­ners, però rei­vin­dica que en fan falta més en vies tron­cals per al trans­port de mer­ca­de­ries com l’AP-7.

Per tot ple­gat encara és més incert l’horitzó de posada en ser­vei del futur model de finançament d’aques­tes vies per mitjà del paga­ment per ús que esta­blei­xen les direc­trius de mobi­li­tat sos­te­ni­ble de la Unió Euro­pea. Fins i tot patro­nals com Trans­ca­lit ja donen per ine­vi­ta­ble que el futur tor­narà a ser de paga­ment, un horitzó que els espe­ci­a­lis­tes en mobi­li­tat i trans­port públic fa anys que defen­sen.

El MITMA es pren temps per estu­diar el model i deixa clar que no es farà a curt ter­mini perquè, amb la crisi de preus de l’ener­gia, “s’ha d’aten­dre la situ­ació econòmica d’un dels sec­tors més afec­tats, el del trans­port, i no sem­bla que sigui el moment més pro­pici”, afir­mava la minis­tra Raquel Sánchez.

Ricard Font con­si­dera que també en això es va tard i que la Gene­ra­li­tat fa anys que va ence­tar el debat de l’euro­vi­nyeta. Ara avisa que cal un model pac­tat i har­mo­nit­zat a tot l’Estat per evi­tar que es repe­teixi el greuge de ter­ri­to­ris com Cata­lu­nya o el País Valencià de pagar per ús i també via pres­su­pos­tos com amb els peat­ges.

LA FRASE

A curt termini no es pot implantar un nou pagament per ús per la difícil conjuntura econòmica
Raquel Sánchez
ministra de transports, mobilitat i agenda urbana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.