Salut

salut

Dipsalut i l’IDIBGI promouen la recerca en salut de proximitat

La I Jornada Talent Gironí en Recerca i Salut permetrà conèixer de primera mà els projectes guanyadors de les beques Talent Gironí per a professionals sanitaris joves, i els vuit projectes del nou ajut per potenciar la investigació biomèdica als hospitals comarcals

La I Jor­nada Talent Gironí en Recerca i Salut, orga­nit­zada per l’Orga­nisme de Salut Pública de la Dipu­tació de Girona (Dip­sa­lut) i l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació Biomèdica de Girona Dr. Josep Tru­eta (IDIBGI) a la Casa de Cul­tura de la Dipu­tació de Girona, ha reco­ne­gut la tasca inves­ti­ga­dora dels pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris del ter­ri­tori gironí. Durant la jor­nada, s’han lliu­rat els ajuts de dos pro­gra­mes de suport a la recerca biomèdica rea­lit­zada des dels hos­pi­tals: d’una banda, els ajuts al Talent Gironí, des­ti­nats a pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris que ini­cien la seva tra­jectòria inves­ti­ga­dora, i, de l’altra, els ajuts a pro­jec­tes de recerca dels hos­pi­tals comar­cals giro­nins. Ambdós pro­gra­mes fomen­ten la inves­ti­gació clínica i trans­la­ci­o­nal per millo­rar la salut i l’atenció sanitària a la demar­cació de Girona. Els deu pro­jec­tes pre­mi­ats abas­ten una àmplia vari­e­tat de temes d’interès per millo­rar l’atenció sanitària.

Segons ha apun­tat la vice­pre­si­denta ter­cera de la Dipu­tació de Girona i pre­si­denta dele­gada de Dip­sa­lut, Maria Puig Fer­rer, “aquesta jor­nada neix en el marc del con­veni que tenim amb l’IDIBGI. La volun­tat és que tin­gui con­tinuïtat per rei­vin­di­car la recerca en salut que es fa als hos­pi­tals comar­cals giro­nins, acos­tar a la ciu­ta­da­nia aquests refe­rents de pro­xi­mi­tat i donar-los visi­bi­li­tat”.

Marga Nadal Sánchez, direc­tora de l’IDIBGI, ha des­ta­cat la importància de fomen­tar la recerca entre el per­so­nal sani­tari: “Els pro­fes­si­o­nals de la salut són els que iden­ti­fi­quen els rep­tes clínics. Per això cal que puguin inves­ti­gar com es poden abor­dar aquests rep­tes. Aju­des com aques­tes són clau per ofe­rir-los els recur­sos i el temps neces­sari perquè puguin com­pa­gi­nar recerca i pràctica clínica”.

A la ter­cera edició, el pro­grama Talent Gironí, impul­sat per Dip­sa­lut, l’IDIBGI i el Col·legi Ofi­cial de Met­ges de Girona (COMG), ha con­ce­dit dues aju­des post-residència perquè pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris puguin com­bi­nar l’acti­vi­tat assis­ten­cial amb la recerca en grups de l’IDIBGI durant un any, pror­ro­ga­ble a dos.

Un dels pro­jec­tes pre­mi­ats és el de Roser Fort Culi­llas, oncòloga de l’Ins­ti­tut Català d’Onco­lo­gia a Girona. Fort s’incor­pora al grup de recerca en Onco­lo­gia de Pre­cisió de l’IDIBGI per desen­vo­lu­par un pro­jecte pilot d’implan­tació d’una tècnica genètica inno­va­dora per millo­rar el diagnòstic i el trac­ta­ment per­so­na­lit­zat del càncer de mama en dones joves. L’altre pro­jecte pre­miat és el de Car­los Moli­ner Abós, cardiòleg de l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Dr. Josep Tru­eta, que s’uneix al grup de recerca en Genètica Car­di­o­vas­cu­lar de l’IDIBGI per estu­diar de quina manera la genètica pot millo­rar la pre­dicció de l’evo­lució de paci­ents amb mio­car­di­o­pa­tia dila­tada.

Aquest pro­grama està obert a qual­se­vol pro­fes­si­o­nal sani­tari que hagi fina­lit­zat la seva for­mació espe­ci­a­lit­zada, inclo­ent-hi met­ges (MIR), infer­mers, far­macèutics i psicòlegs.

Tal com recorda el pre­si­dent del Col·legi Ofi­cial de Met­ges de Girona, Dr. Josep Vila­plana, “el COMG està al cos­tat de la recerca amb aquesta i altres ini­ci­a­ti­ves. Per crear aquesta ajuts vam revi­sar el que s’estava fent en d’altres països pels pro­fes­si­o­nals joves que ja havien fet l’espe­ci­a­li­tat i volien endin­sar-se en la recerca. Ens va agra­dar i ho hem pogut por­tar a casa nos­tra. Després de tres edi­ci­ons, ja hem impul­sat cinc beques, i en seran sis amb la con­vo­catòria de 2025”.

Suport a la recerca dels hos­pi­tals comar­cals

Amb l’objec­tiu de des­cen­tra­lit­zar la recerca i impul­sar-la als hos­pi­tals comar­cals, Dip­sa­lut i l’IDIBGI han creat uns nous ajuts específics per als pro­jec­tes pro­mo­guts des dels hos­pi­tals de Palamós, Figue­res, Bla­nes-Cale­lla i Olot. El 2024, de manera excep­ci­o­nal, s’han dut a terme dues con­vo­catòries, a les quals s’han pre­sen­tat un total de 26 sol·lici­tuds, i s’han finançat 8 pro­jec­tes amb una inversió de 30.000,00 euros. Els ajuts per a les ins­ti­tu­ci­ons sanitàries comar­cals estan oberts a pro­fes­si­o­nals de dis­ci­pli­nes com ara la medi­cina, la infer­me­ria, la psi­co­lo­gia, la fisi­o­teràpia i la infer­me­ria obs­te­tri­co­gi­ne­cològica.

De la Cor­po­ració de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), s’ha pre­miat el pro­jecte d’Alberto Zamora, que desen­vo­lupa un algo­ritme d’intel·ligència arti­fi­cial per pre­ve­nir malal­ties car­di­o­vas­cu­lars en paci­ents amb coles­te­rol alt, i també el pro­jecte de Xavier Sabaté i Mont­ser­rat Vilà, que tre­ba­llen en una pla­ta­forma per opti­mit­zar el procés quirúrgic en inter­ven­ci­ons d’hèrnia ingui­nal i resecció transu­re­tral.

Pel que fa a la Fun­dació Salut Empordà (FSE), s’han reco­ne­gut els pro­jec­tes de Laura Robles, que implan­tarà una eina inno­va­dora per ava­luar ràpida­ment l’estat de paci­ents geriàtrics a urgències, i també el de Víctor Tor­res, que estu­dia l’ús d’una apli­cació digi­tal per millo­rar el diagnòstic i cri­bratge en la població infan­til.

De la Fun­dació Hos­pi­tal d’Olot i Comar­cal de la Gar­rotxa (FHOCG), els pro­jec­tes selec­ci­o­nats han estat el de Joan Car­les Trullàs per vali­dar eines de pronòstic per a paci­ents geriàtrics amb frac­tura de maluc, i el de Fer­ran Cam­pi­llo, que ana­litza l’expo­sició a un tipus de pla­gui­ci­des per­sis­tents i la seva relació amb la salut neo­na­tal a la Gar­rotxa i a Ciu­tat de Mèxic.

Els pro­jec­tes pre­mi­ats dels Ser­veis de Salut Inte­grats Baix Empordà (SSIBE) han estat l’estudi que encapçala Sara Soria sobre l’eficàcia de l’auto­mos­tra vagi­nal-cer­vi­cal per detec­tar infec­ci­ons de trans­missió sexual, i el pro­jecte lide­rat per Moisés Bar­ran­tes, que inves­tiga estratègies de cri­bratge en paci­ents amb sos­pita d’insu­ficiència cardíaca a l’atenció primària.

Aques­tes ini­ci­a­ti­ves reflec­tei­xen el com­promís del Dip­sa­lut i l’IDIBGI per poten­ciar la recerca biomèdica a Girona i acos­tar-la a la pràctica clínica. La I Jor­nada Talent Gironí en Recerca i Salut ha ser­vit per remar­car aquest talent inves­ti­ga­dor i reforçar la col·labo­ració entre ins­ti­tu­ci­ons sanitàries i científiques.

Les con­vo­catòries de 2025 d’ambdós ajuts ja estan ober­tes. D’una banda, s’ha obert una beca per alli­be­rar temps per a recerca en la con­vo­catòria post-residència al Talent Gironí, amb temps fins al 20 d’abril de 2025, i de l’altra, el ter­mini per pre­sen­tar sol·lici­tuds per optar per un dels qua­tre ajuts per a pro­jec­tes de recerca d’hos­pi­tals comar­cals està obert fins al dia 1 d’abril de 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.