Educació

educació

La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a català i castellà a partir de l’any que ve

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) no inclouran lectures obligatòries a llengua catalana i castellana a partir del 2025 en aplicació dels nous currículums, segons han confirmat fonts del Departament d’Educació. Així ho han acordat la conselleria i el Consell Interuniversitari, que ha fet arribar un document als centres on s’informa d’aquest canvi i on s’indiquen les lectures per les assignatures optatives de Literatura catalana i Literatura castellana, que sí es mantenen. Així, aquesta edició del 2024 serà l’última en què s’inclouran les lectures obligatòries, segons indica Educació, ja que a partir del curs que ve ja es tindrà en compte els nous currículums, que no inclouen les lectures obligatòries per les matèries comunes de llengua.

Des d’Educació han explicat que, amb el nou currículum competencial, cada centre treballarà l’educació literària amb les lectures que consideri. Tot i això, la conselleria els ha fet arribar unes propostes. D’aquesta manera, no hi haurà una llista de lectures obligatòries però sí que serà necessari que els alumnes de batxillerat facin diverses lectures a proposta dels centres per consolidar les competències i els coneixement de l’etapa. Educació ha volgut deixar clar que la lectura a batxillerat seguirà sent obligatòria, tant a les matèries comunes com a les de modalitat, tot i que sense llista concreta en el primer cas.

D’aquesta manera, l’acord d’Educació i el CIC contempla que a partir de l’any vinent les PAU avaluïn la competència literària amb preguntes sobre tòpics, gènere i recursos literaris, basades en fragments que no tenen per què haver llegit tots els estudiants. Aquests però serviran per connectar amb els sabers apresos i les lectures realitzades durant l’etapa i avaluar així el judici crític i la comprensió lectora, han apuntat les mateixes fonts.

Polèmica a principi d’aquest curs

L’eliminació de les lectures obligatòries de llengües ja es va anunciar a principi de curs, tot i que finalment es va fer marxa enrere per la polèmica generada ja que molts centres educatius ja havien adquirit els llibres. El Col·lectiu Pere Quart, format per professors de secundària, d’universitat i estudiants de Màster per a professors de Secundària, va publicar el juliol de l’any passat un manifest i un comunicat de premsa arran de la publicació del decret 171/2022 del 20 de setembre i el document complementari Orientacions de literatura al batxillerat , en què ja s’adaptava el batxillerat a la nova estructura competencial i flexible curricular. El Col·lectiu criticava perquè des del departament d’Educació es “rebutjava” la possibilitat d’establir lectures prescriptives a la matèria comuna de llengua i literatura. El Col·lectiu reclamava “lectures concretes”, tot i que ara des del departament s’han enviat “propostes” de lectura. De fet, el Col·lectiu Pere Quart feia fa un any algunes indicacions i “oferia” una llista de sis obres per a la matèria comuna de Llengua i Literatura de primer i segon de batxillerat per aquest curs 2023-2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.