Societat

Decoradors de ciutats

L’ONG Youthpower porta a les ciutats europees un pla pilot que promou la integració de joves en risc d’exclusió social

La iniciativa d’art urbà es va iniciar al país nòrdic

El pro­jecte de Youth­power va arri­bar a la Facul­tat de Belles Arts de la UB amb el propòsit de pro­moure la inte­gració de joves en risc d’exclusió social ense­nyant-los l’ofici de pin­tar edi­fi­cis. Tot i que va començar a Suècia, el pro­jecte s’ha expan­dit per Europa i ha començat a l’Estat espa­nyol, Letònia i Polònia de manera simultània. Pin­tem Bar­ce­lona, com es coneix l’obra que es va començar l’1 d’abril pas­sat a la ciu­tat com­tal, va reu­nir tant estu­di­ants d’art del cen­tre com joves en risc d’exclusió social, així com estu­di­ants que van venir des de Suècia. En aquest cas, l’encar­re­gada de super­vi­sar el pro­jecte i qui va aju­dar els joves és l’artista Pier­rine Honoré, il·lus­tra­dora i dis­se­nya­dora gràfica fran­cesa que viu fa anys a Bar­ce­lona.

Però Bar­ce­lona no ha estat l’única ciu­tat cata­lana amb la presència de Youth­power. El dime­cres 27 de març, es va ini­ciar el pro­jecte a l’Hos­pi­ta­let a l’Escola de Dis­seny Serra i Abe­lla amb el propòsit de pin­tar dife­rents façanes per tal que es formi una ruta plena de color pin­tada tant per joves locals com per joves en risc d’exclusió social.

Una de les peces clau del pro­jecte és dis­po­sar d’artis­tes locals perquè facin el paper d’ins­truc­tors durant tot el procés. Pin­tem l’Hos­pi­ta­let va tenir l’ajuda de l’artista Núria Toll, que va fer de guia als par­ti­ci­pants des del dis­seny del mural. La Fun­dació Con­torno Urbano de l’Hos­pi­ta­let va ser l’encar­re­gada de lli­gar ciu­tat, esco­les, alum­nat i artis­tes amb aquest pro­jecte.

La fun­dació té experiència en pro­jec­tes sem­blants a la ciu­tat de l’Hos­pi­ta­let, on l’art urbà és una eina per apo­de­rar la comu­ni­tat. Pedro Ale­jan­dro, un jove suec par­ti­ci­pant en el pro­jecte, va expli­car que estava “molt agraït per l’opor­tu­ni­tat de venir a Bar­ce­lona i tre­ba­llar l’art urbà amb artis­tes”, igual que la resta de com­panys.

El desem­bre del 2017 el pro­jecte va rebre el finançament del pro­grama Eras­mus + per tal de començar una col·labo­ració amb les ciu­tats. Amb aquesta unió, es pretén cons­truir una Europa pio­nera en nous mètodes que gene­rin un valor afe­git, que aposta per viure en comu­ni­tat, en la qual es com­par­tei­xen recur­sos i s’estima la diver­si­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.