Societat

sequera

Testen sistemes per captar de la boira 250 l/m² d’aigua al mes

Una inves­ti­gació de qua­tre anys del Cen­tre de Recerca Ecològica i Apli­ca­ci­ons Fores­tals (Creaf) amb els ins­ti­tuts tec­nològic i d’inves­ti­ga­ci­ons agràries i el govern de les Canàries i el Cabildo de Gran Canària ha permès tes­tar amb èxit tres sis­te­mes de cap­tació d’aigua de la boira que es podrien implan­tar amb èxit en zones en què la presència de la boira és habi­tual, com l’altiplà cen­tral que ocupa la Segarra i parts de la Conca de Bar­berà, l’Anoia i el Sol­sonès, així com al Bages i les Gar­ri­gues –a les pla­nes de Lleida i Vic es dema­narà inves­ti­gar sis­te­mes de recerca específics tenint en compte que els dies de boira no hi fa vent, un dels dos ele­ments neces­sa­ris per al fun­ci­o­na­ment dels sis­te­mes tes­tats.

Són tres mètodes dife­rents amb mate­ri­als i tec­no­lo­gies vari­a­des capaços de cap­tar més de 500 litres d’aigua per m² en deu mesos en les ins­tal·laci­ons pro­va­des a les Canàries. Fins al juliol del 2023 s’havien reco­llit 35.000 litres amb un total de 27 cap­ta­dors diver­sos, si bé l’objec­tiu del pro­jecte és arri­bar als 215.000 litres. D’altra banda, també s’han desen­vo­lu­pat sis­te­mes més rudi­men­ta­ris però que resul­ten molt efi­ci­ents per asse­gu­rar la resistència de les plan­tes als estius secs.

El sis­tema que s’ha demos­trat més efi­ci­ent i versàtil és el col·lec­tor d’acícules, que copia el que fan els pins cana­ris. Les acícules de les fulles dels pins cana­ris estan dis­se­nya­des pre­ci­sa­ment per cap­tar gote­tes de la boira. Aquest sis­tema, fàcil de mun­tar i petit, està for­mat per tra­ves­sers dels quals pen­gen uns fils metàl·lics sem­blants a les acícules. Quinze estruc­tu­res que ocu­pen uns 9 m² han demos­trat tenir capa­ci­tat de cap­tar fins a 525 l/m² al llarg dels deu mesos de prova.

També s’ha tes­tat un model que ocupa més espai. Els col·lec­tors de torre són bas­ti­des cober­tes de malla que han acon­se­guit cap­tar en algun dels models fins a 379 l/m².

Aques­tes tec­no­lo­gies es van pre­sen­tar la set­mana pas­sada a la Fun­dació Uni­ver­sitària del Bages. “Par­lem de sis­te­mes que ja han estat pro­vats, no són pro­to­tips, sinó estruc­tu­res que ja es poden dur al mer­cat per fer-se ser­vir en ter­ri­to­ris on es com­plei­xin les con­di­ci­ons de boira i vent”, comen­tava Vicenç Cara­bassa, inves­ti­ga­dor del Creaf.

El ter­cer model, més rudi­men­tari i fruit de la casu­a­li­tat, faci­lita una major resistència de les plan­tes a la sequera. A les tra­di­ci­o­nals xar­xes tubu­lars agrícoles o de refo­res­tació que pro­te­gei­xen els plançons de la depre­dació de cabres i herbívors, s’hi ha adap­tat la malla dels col·lec­tors de torre. El resul­tat és que han cap­tat aigua de la boira asse­gu­rant la humi­tat a la planta. Tot i que en el cas dels col·lec­tors de torre s’ha comer­ci­a­lit­zat aigua, aquests sis­te­mes són sobre­tot apli­ca­bles a l’ús agrícola en el clima medi­ter­rani i en la res­tau­ració de zones àrides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.