Societat

Salut intenta localitzar els pots venuts del medicament que ha provocat una intoxicació mortal

El Departament de Salut i els Mossos d'Esquadra investiguen els fets i intenten localitzar tots els pots etiquetats erròniament com si fossin de de Sal d'Epson. L'error ha provocat una intoxicació a Terrassa que ha afectat tretze persones, una de les quals ha mort. L'autòpsia haurà de confirmar si el xoc hepàtic de la víctima és atribuïble directament a aquest medicament, ja que prenia d'altres substàncies, segons els Mossos d'Esquadra.

La farmàcia Coliseum, de Barcelona, va encarregar sulfat de magnesi anhidre al laboratori Genox Farma, que tot indica que va servir-los sulfat de manganès etiquetat erròniament. El sulfat de magnesi s'utilitza com a laxant i és inofensiu. El sulfat de manganès, en canvi, pot provocar irritació de les mucoses de la boca, la faringe i l'esòfag i que pot provocar nàusees, vòmits, dolors d'estómac i trastorns gastrointestinals que poden arribar a ser greus, segons el departament de Salut.

Els 90 pots distribuïts per Coliseum va vendre's a farmàcies de Canovelles, Barcelona, Sabadell i Terrassa, on s'ha detectat la intoxicació i el cas mortal que hi pot estar relacionat.

El medicament va ser recomanat a una setantena d'assistents d'un curset sobre depuració hepàtica al centre de ioga Menssana de Terrassa, el 4 d'abril. Posteriorment, els que havien seguit la xerrada van adquirir el producte en diverses farmàcies de la ciutat i dies després, tretze membres d'aquest grup es van començar a trobar malament. Un dels afectats va ser ingressat a la clínica Teknon de Barcelona i encara continua ingressat. Els altres van ser atesos a Mútua de Terrassa, on un dels malalts va morir. La resta han anat sent donats d'alta i només un dels afectats continua en observació.

Per la informació recollida fins a aquest moment per les autoritats sanitàries se sap que s'ha distribuït un nombre limitat d'envasos, uns 90, alguns de 100 grams i altres de 250 grams. Salut creu que no s'ha distribuït la substància en altres punts de venda com herboristeries o botigues de dietètica.

El Departament de Salut ha procedit a immobilitzar els envasos del producte que ha trobat en origen, i les autoritats sanitàries han demanat als ciutadans que en les últimes setmanes hagin pogut adquirit un preparat d'aquestes característiques que deixin d'utilitzar-los i conservin l'envàs. De moment, però, només s'ha pogut localitzar un  60% dels 70 assistents a la xerrada, afectats potencials si van seguir els consells del centre de ioga.

Salut demana que qualsevol persona que hagi comprat o consumit el producte es posi en contacte amb el telèfon de Sanitat Respon (902 111 444) i que visitin al seu metge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.