Escapades

Paradís mediterrani

Formentera, un lloc idíl·lic que ha sabut conjugar el turisme amb la protecció del medi ambient

Ja sigui viat­jant en soli­tari, en pare­lla o en família, les plat­ges i l'oferta de For­men­tera pre­sen­ten tot el que es neces­sita per des­con­nec­tar, dis­fru­tar del sol i de les seves aigües trans­pa­rents, amb la pos­si­bi­li­tat de par­ti­ci­par en nom­bro­ses acti­vi­tats espor­ti­ves i cul­tu­rals a l'aire lliure. I és que a causa del seu estat de con­ser­vació, les plat­ges de l'illa són pròpies d'un lloc quasi verge, ja que un 70% del seu ter­ri­tori natu­ral està pro­te­git, amb aigües de color tur­quesa que no dei­xen indi­fe­rent a ningú. Per això, l'illa és cone­guda com el dar­rer paradís del Medi­ter­rani, per haver sabut con­ju­gar el turisme amb la pro­tecció del medi ambi­ent.

També cal dir que el secret de l'existència d'una mar cris­tal·lina i de les llar­gues plat­ges dife­ren­ci­als de la zona és la pra­de­ria de posidònia que envolta l'illa, una depu­ra­dora natu­ral que neteja l'aigua i per­met la sedi­men­tació de l'arena. Amb més de 100.000 anys d'anti­gui­tat, es tracta de l'ésser viu més gran del pla­neta i va ser decla­rada, el 1999, patri­moni de la huma­ni­tat per la Unesco.

El pas­seig per les plat­ges de For­men­tera es pot ini­ciar a la península des Tru­ca­dors, una llarga llen­gua de sorra que s'estreny de sud a nord , on tro­bem la platja de Lle­vant, la platja des Cavall d'en Borràs i, a con­ti­nu­ació, la platja Ille­tes, una de les més visi­ta­des –la de Lle­vant i la Ille­tes són dins el parc natu­ral de Ses Sali­nes, per això si es visi­ten en vehi­cle de motor s'ha de pagar una taxa per entrar-hi–. Mig­jorn és l'altre gran are­nal de l'illa, cinc quilòmetres de platja en forma de mitja lluna que abasta pràcti­ca­ment tot el sud de For­men­tera. A con­ti­nu­ació, s'amaga un dels racons més cap­ti­va­dors, el Caló des Mort, amb les seves carac­terísti­ques case­tes de pes­ca­dors. Abans de mar­xar, tam­poc es pot obli­dar fer un pas­seig per cala Saona i la zona lito­ral de Tra­mun­tana.

Més que sol i platja

A més de plat­ges, For­men­tera ofe­reix un ampli ven­tall de pos­si­bi­li­tats, tant per als més aven­tu­rers i espor­tis­tes –caiac, surf, snorkel, ciclo­tu­risme, excur­si­ons, rutes de BTT...– com per a qui busca el sabor cul­tu­ral i tra­di­ci­o­nal de l'illa a través de les seves fes­tes, men­jars i cele­bra­ci­ons popu­lars. A més, com a nove­tat aquest any s'ha implan­tat a l'illa un sis­tema d'audi­o­guies cul­tu­rals gratuïtes, repro­duc­tors mul­timèdia que pro­por­ci­o­nen infor­mació, lle­gen­des i anècdo­tes al visi­tant sobre les esglésies, tor­res de defensa, fars i res­tes megalítiques que es poden con­tem­plar men­tre es pas­seja pels camins de la zona.

L'altre gran atrac­tiu de For­men­tera és la gas­tro­no­mia, basada en el peix. L'ingre­di­ent estel·lar és el peix sec, salat i asse­cat al sol i con­ser­vat amb oli d'oliva. Reco­ma­nem degus­tar-lo en l'ama­nida pagesa. Les figues són altres men­jars de l'illa, units a la rebos­te­ria com el flaó (pastís de for­matge), les ore­lle­tes (coca o pastís dolç), els macar­rons de Sant Joan (amb llet i canye­lla), els bunyols i la grei­xo­nera (púding).

PER ARRIBAR-HI

Formentera no té aeroport, s'hi arriba a través d'Eivissa, a la qual es pot accedir tant per via aèria com marítima. Després caldrà agafar una naviliera per arribar al port de la Savina –uns 25 minuts.
Oficina Turística la Savina: c/ de Calp, s/n. 971 32 20 57
Oficina St. Francesc Xavier: plaça de la Constitució s/n
Oficina Turística És Pujol: c/ Espalmador, cantonada av. Miramar www.formentera.es


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.