Societat

JOAN A. PARÉS

Canari de quines

“La quina cavalca pels Pirineus orientals”

Joan A. Parés fa més de 30 anys que canta quines. Recorda que va passar infància a la Jonquera, on mai es va deixar de fer quina, fins i tot en el franquisme, quan estava prohibit.

Quin és el secret per cantar bé una quina?
Cada canari té el seu caràcter i per això cada un és únic i irrepetible. No hi ha un regla, no hi ha res escrit. Cadascú fa el que pot i un pot tenir més gràcia que un altre.
Però hi ha una sèrie de números tradicionals.
Sí, però sempre depèn del canari. I, per exemple, quan hi ha un fet puntual es reflecteix. Segur que algú cantarà el número del dia fatídic de l'incendi de l'Empordà.
Ha fet un recull de com es canta una quina. D'on ha tret els cants?
És un recull de la meva vida, d'on he anat a jugar i d'on he cantat. També hi ha algun cant de la meva iniciativa com Sant Antoni del porquet, el 17.
Hi ha llocs amb més tradició que d'altres...
Sí, les zones més quinaires són l'Empordà, la Garrotxa i la Selva, a les comarques gironines. Però també al Vallespir, el Rosselló i el Conflent. L'eix vertebrador és el Pirineu oriental, les dues vessants. La quina cavalca pel Pirineu oriental.
Es fan moltes quines, a la Catalunya del Nord?
A la Catalunya del Nord hi ha llocs on canten la quina en català i es mantenen els cants tradicionals. Em va sorprendre gratament. El català hi és força viu, tot i que està amagat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.