Música

Vic, amb el vent a favor

El Mercat de Música Viva inaugura avui la 35a edició esperonat pel gran volum de negoci actual de la música en directe i l’augment de despesa per part de les administracions locals

Un total de 56 artistes, entre els quals, Marco Mezquida, Clara Peya, Alessio Arena, Carles Cases i la Ludwig Band, hi actuaran fins dissabte

Des d’avui fins dissabte s’esperen a Vic 900 professionals acreditats, tot un rècord, i 24 estrenes

A Vic, des d’avui fins dissabte, hi actuaran Marco Mezquida, Marc Parrot, La Ludwig Band, Clara Peya o la Mambo Jambo Arkestra, entre una cinquantena més de propostes. Però al Mercat de Música Viva, més que a veure concerts, també s’hi va a fer negoci. I el negoci, després d’un període de turbulències, i atenent-nos als resultats presentats la setmana passada pels responsables d’elaborar l’Anuari de la Música, torna a rutllar: rècord de facturació de la música en directe l’any 2022 –187 milions, un terç més que les dades de l’últim any abans de la pandèmia, el 2019–, augment també d’espectadors i més despesa per part de les administracions locals, molts representants de les quals voltaran aquests dies per la capital d’Osona a la recerca de músics a qui programar en els seus auditoris (en el cas d’aquells que tinguin la sort de tenir-ne) o festes majors.

És en aquest context que el Mercat de Música Viva celebra la 35a edició, a la qual s’hi esperen 900 professionals acreditats i 24 estrenes, ja sigui d’un disc o d’un espectacle en directe. En declaracions a l’agència Efe, Marc Lloret, director artístic del Mercat, augura “un bon any, amb molta contractació” que fixarà l’inici d’una “recuperació real”. Ningú posa en qüestió que serà difícil repetir les xifres espectaculars de l’any passat. Però, en qualsevol cas, i segons confirma Lloret, mai hi havia hagut tants professionals i periodistes acreditats per al Mercat. “S’ha tornat a activar la inversió pública en cultura i això és una molt bona notícia que fa temps que esperàvem”, celebra també el responsable artístic, junt amb Oriol Roca, del Mercat, que, malgrat aquestes dades positives, admet que el sector musical continua sent “molt desigual” i les diferències entre els músics que juguen a primera lliga i els que es guanyen la vida en sales mitjanes i petites és abismal. “Encara hi ha molta feina a fer en la lluita contra la precarietat del sector”, conclou.

Un total de 56 artistes –46 dels quals, en la programació professional– passaran aquests dies per Vic. La inauguració del 35a edició del Mercat, avui a les 19 h, anirà a càrrec del pianista menorquí Marco Mezquida, que, després d’haver estat immers aquest estiu en projectes com el d’oferir la seva visió de Schubert en l’última Schubertíada, farà a l’Atlàntida, seu de tota l’activitat professional, la preestrena d’un nou disc, Tornado, concebut amb els seus fidels companys Massa Kamaguchi al contrabaix i Ramon Prats a la bateria. Entre les propostes d’avui destaca també l’estrena del nou projecte de Carles Cases Strings Band, basat en les bandes sonores compostes durant dècades pel compositor de Sallent, o la presentació del nou disc de la jove cantant i compositora mallorquina Maria Hein. Demà, a més de les noves propostes de Marc Parrot, Paula Valls o Laura Andrés, es podrà veure a l’Atlàntida la col·laboració entre l’italocatalà Alessio Arena i el trio napolità Suonno d’Ajere, que, en una coproducció del mateix Mercat amb la Fabra i Coats, posen música a sonets escrits per Garcilaso de la Vega (a qui fins i tot versionen en napolità) en el marc d’un espectacle que inclou també una instal·lació d’àudio i vídeo on apareix gent del carrer que recita les versions napolitanes del poeta. Divendres, Clara Peya, Gramophone Allstars Big Band i La Ludwig Band –presents l’any passat en la programació Off del Mercat– faran a l’Atlàntida l’estrena dels seus nous discos i, a la plaça Major i El Sucre, ja en clau no estrictament professional, s’hi celebraran concerts com els dels Tyets, Balkan Paradise Orchestra, Mazoni i Marala (dissabte, torn de Lildami, Tesa, Mambo Jambo Arkestra, Julieta i Ginestà).

La idea que, entre els músics més joves, es prescindeix dels estils musicals i es tendeix a difuminar les fronteres entre gèneres serveix als organitzadors per definir la programació musical d’aquest any, que posa el focus a Itàlia (cinc propostes en la programació i visita d’una delegació amb vint professionals) i estreny els vincles que ja fa temps que manté amb el País Valencià, les Illes, Euskadi, Galícia, Andalusia, Extremadura i Navarra.

6
coproduccions,
algunes de les quals, amb la complicitat de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats o l’Espai Marfà, són les que es podran veure aquests dies a Vic. ‘Estornells sonors’, un espectacle de Xavi Lloses que vincula la música i la tecnologia dels telèfons mòbils, o LaboratoriA,on cinc dones desconstrueixen els rols de gènere vinculats al flamenc, en són dos exemples.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.