«El poble se sent internacional»

El celler cooperatiu de Capçanes embotella 700.000 ampolles l'any dels seus productes vinícoles i exporta el 80% de la producció a altres països

Només 300 de les 2.200 hectàrees que pertanyen a Capçanes són vinyes, però no en fan falta més. Francesc Blanch, president del celler cooperatiu, descrivia el paisatge muntanyós però excel·lent d'aquest municipi del Priorat per elaborar-hi un vi que ara reconeix tot el món: el Flor de Primavera negre Kosher. Elaborat tal com mana la tradició jueva, el raïm, un cop arriba al celler, només pot ser manipulat per un rabí i tot el procés s'executa en la més absoluta rigorositat. Això ha fet que, d'entre els 500 vins produïts a tot el món segons aquest mètode –Lo Mebushal–, el de Capçanes –que fa 15 anys que s'elabora– estigui situat en les primeres posicions per la seva qualitat.

No obstant això, els socis del celler cooperatiu elaboren una quinzena més de referències de vins. La producció de raïm permet que s'embotellin 700.000 ampolles, de les quals 15.000 són del vi Kosher. Aquestes dades no es poden subestimar si, a més, es té en compte que el negoci sobretot s'enfoca a l'exterior, i és que el 80% de la producció s'exporta a desenes de països. El principal receptor és Alemanya, però també els Estats Units, mentre que poc a poc s'introdueixen països emergents com la Xina i Tailàndia. Així ho explicava ahir Blanch en les VIII Jornades d'Emprenedoria que organitza la societat municipal Redessa.

És una empresa petita tot i que ha aconseguit fer-se un lloc al món dels grans vins. Des que el 1995 es va començar a elaborar el vi kosher que s'han renovat les instal·lacions gràcies a la implicació de gairebé totes les famílies del poble. Ara les terres, contràriament al que passava abans, ja no estan abandonades: «Sembla un jardí», deia Blanch en un posat gairebé romàntic. I les coses que quedin clares, perquè, des que es va engegar el projecte per elaborar el Flor de Primavera amb tota la repercussió mediàtica que això suposat, els socis del celler tenen ofertes de veïns de pobles del costat per afegir-s'hi i el que sí que saben és que, de socis, ja en són prou, explicava Blanch.

Diversificació del negoci.

I mentre la producció de vi va fent el seu camí, el celler cooperatiu també ha aprofitat per diversificar el negoci: s'ha apuntat a promoure l'enoturisme i, a més, també proposa una ruta amb avioneta des de Reus que sobrevola tot el municipi, incloent-hi les vinyes.

La història del celler, explicada al cine.

Ara, la història del celler cooperatiu de Capçanes podria portar-se a la gran pantalla. El director Ferran Llagostera ha presentat un guió d'una pel·lícula en què els exteriors es rodarien en aquest municipi, que ha sabut aprofitar els seus recursos per crear un negoci el producte del qual ara és reconegut internacionalment. Per Blanch, això «és increïble» i comparava la pel·lícula amb d'altres similars, com Entre copas, d'Alexander Payne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.