Els productors de la DOQ Priorat podran indicar a l'etiqueta la subzona d'on prové el seu raïm

Tot i que una de les característiques dels vins del Priorat més valorades pels experts és la seva alta fidelitat al sòl d'origen, la DOQ Priorat –segons paraules del seu president Sal·lustià Àlvarez– «ha fet un pas endavant per reforçar els vincles dels seus vins amb el territori d'origen».

El passat 11 de juny, el Consell Regulador de la DOQ Priorat aprovava una normativa que permetrà als productors detallar en l'etiquetatge a quina subzona pertany el raïm emprat per a la seva elaboració. La identificació del vi amb cada una de les realitats socials de les subzones es farà a través de la nomenclatura «vila» i amb la denominació a l'etiqueta de «Vi de la Vila».

La DOQ Priorat ha establert una dotzena de subzones vitivinícoles, que són; Vila de Bellmunt, Vila d'Escaladei, Vila del terme de Falset, Vila de Gratallops, Vila del Lloar, Vila del terme del Molar, Vila de Morera, Vila de Poboleda, Vila de Porrera, Vila de Torroja, Vila de Vilella Alta i Vila de Vilella Baixa.

Pel que fa als criteris que s'han establert per crear les subzones, s'han tingut en compte diversos factors, entre els quals hi ha els geogràfics, geològics, climàtics, vitivinícoles, socials i de titularitat dels terrenys.

El consell regulador de la DOQ Priorat, a més de garantir la qualitat del vi mitjançant un control i el seguiment de tot el procés, certificarà que els vins siguin originals d'aquella subzona.

Es preveu que un 85% dels cellers, un terç de la producció de la DOQ Priorat s'acollirà a aquesta nova normativa. El seu president, Sal·lustià Àlvarez, subratllava l'objectiu de la proposta, que no és cap altre que la d'identificar la zona de producció amb el destí final del raïm.