Escapades

O Grove i A Toxa

Un recorregut per la ria d'Arousa, a Galícia

Gaudir de la gastronomia gallega en un entorn tranquil i acollidor és un dels principals atractius de les Rías Baixas, una part important de l'àrea costanera de Galícia. En aquesta ocasió ens ocuparem de la ria d'Arousa, especialment de la península d'O Grove i de l'illa d'A Toxa.

La vila marinera d'O Grove, situada a la part occidental de Pontevedra i declarada municipi d'excel·lència turística, és una península situada a l'entrada de la ria d'Arousa. El mar constitueix el seu tresor principal, i els productes marins, les platges i les aigües termals la converteixen en un dels punts d'interès turístic més coneguts de Galícia.

La riquesa de les seves aigües ha fet de la vila un dels principals pobles pesquers i de marisqueig de les terres gallegues. Té el que va ser el primer aquari de Galícia, on hi ha més de 100 espècies de peixos, crustacis, cefalòpodes, taurons i tortugues.

A mig camí entre O Grove i Sanxenxo, al bell mig de les Rías Baixas, es troba l'illa d'A Toxa (o illa de Louxo), amb una superfície de 110 hectàrees i unida al municipi d'O Grove per un pont. Va adquirir la seva importància arran de l'aparició d'aigües termals i medicinals que, segons la llegenda, va arribar quan un capellà que tenia un ase malalt el va abandonar a l'illa. Va ser quan l'ase es va curar que es van descobrir les propietats d'aquestes aigües i aquests fangs.

El turisme termal té el centre principal al Gran Hotel La Toja, el balneari més conegut de Galícia. A la mateixa illa hi ha un casino, un edifici que evoca la societat romàntica del segle XIX; un pavelló de congressos i exposicions; un camp de golf de més de 6 quilòmetres de longitud; antigues fàbriques de sabons i cosmètics, i una ermita molt curiosa, recoberta de petxines de vieira, que conserva el seu culte des del segle XII i que està dedicada a sant Sebastià i a la Mare de Déu del Carme.

Però les meravelles naturals d'aquesta zona no acaben aquí. Entre els paisatges atlàntics que es poden admirar destaca l'extensa platja d'A Lanzada, a Sanxenxo, i el complex Umia-O Grove, una reserva ornitològica de gran interès, caracteritzada per les seves extenses esplanades intermareals de sorra cobertes d'algues marines que queden al descobert amb la baixada de la marea.

A Lanzada és una de les platges més belles i espectaculars de Galícia, amb gairebé 2,5 km de longitud de sorra blanca i fina, a mar obert. Va ser una de les platges pioneres a tenir la bandera blava dels mars nets d'Europa. La tradició parla del bany de les 9 onades la nit de Sant Joan, que curava l'esterilitat de les dones.

Però hi ha més pobles interessants. És el cas, per exemple, de Gambados, un dels municipis gallecs més típics i monumentals, per les cases pairals, per l'església i pel port pesquer. És la capital de la comarca vinícola de l'albariño. O el poble de Combarro, un conjunt històric format de petites cases marineres d'arquitectura popular i amb grans balconades de pedra. Molt característiques també són les palleiras, unes construccions també de pedra que tenien la funció de magatzem i que representen tota una simbiosi entre el món agrícola i el mariner.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera: A-52, des de Madrid, o A-9, des del nord.
En tren: les principals estacions de Renfe són a Pontevedra, Vilagarcía i Vigo.
Aeroport de Vigo, a 10 km.

Un balneari d'aigües termals a l'illa d'A Toxa

L'hotel balneari Hesperia Isla de La Toja va engegar, l'any 2009, el projecte Hesperia Thermal Clinic, una àrea mèdica basada en les propietats de l'aigua. A més, van crear un peloide específic (fang termal) per combatre certes malalties de la pell, especialment la psoriasi.

El centre termal es divideix en dues parts: el balneari tradicional que ofereix les propietats úniques de les deus d'aigua mineromedicinal i de l'aigua del mar, i el club termal, un espai termolúdic amb piscines interior i exterior amb aigua marina climatitzada i sauna, tot això amb vista al mar.

Illes Cíes, a Vigo, les illes dels déus

Les illes Cíes, un espai natural situat a l'entrada de la ria de Vigo, té un ús públic compatible amb la conservació de la natura. Tenen dues parts diferenciades: l'oriental de l'interior de la ria és una costa suau amb grans sorrals i boscos, i l'occidental és tota una successió de penya-segats i coves formades per l'acció del mar. A aquest paradís, amb un microclima de quasi 5 graus més que al nord de Galícia, s'hi pot arribar en vaixell i el nombre de visitants està limitat a 2.200 per dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.