Societat

tarragonès

El pla turístic de la Tàrraco romana es queda coix

Roda de Berà, un dels quatre municipis que en formen part, se'n desvincula per falta de tresoreria i de visibilitat

El pla haurà de reduir ara el pressupost si la resta d'ajuntaments no hi aporten més

El pla de competitivitat turística de la Tàrraco romana, el projecte que havia de suposar una injecció de 4,2 milions d'euros en la creació d'un turisme cultural de qualitat a partir de les restes de la Tàrraco romana, s'ha quedat coix. Roda de Berà, un dels quatre ajuntaments (juntament amb Tarragona, Altafulla i Constantí) que participaven en aquesta iniciativa cofinançada també per l'Estat i la Generalitat, ha decidit desvincular-se'n. El municipi, de fet, va aprovar a finals de gener l'abandó del Consorci de la Tàrraco Romana després que l'any passat ja no pogués pagar la seva aportació anual al finançament del projecte, que era de 38.000 euros i que s'havia de mantenir fins al 2013. El municipi, que està vinculat al pla per l'existència de l'arc de Berà al seu terme municipal, critica també que la seva inclusió no els ha aportat “prou visibilitat”.

“Tan sols ho hem notat en la instal·lació d'un cartell a l'entrada”, lamenta el portaveu del govern municipal de Roda, Frederic Royuela (CiU). L'àmbit del pla de competitivitat corresponia als quatre municipis que posseeixen patrimoni que forma part de la declaració com a patrimoni de la humanitat del conjunt de la Tàrraco romana, tot; amb la marxa de Roda ara la cobertura sols serà parcial. “Érem els membres més llunyans de Tarragona i probablement per això ho hem notat menys”, detalla Royuela.

Dues sortides

Davant d'aquest canvi, la resta de membres del Consorci de la Tàrraco Romana (Tarragona, Altafulla, Constantí i el Consell Comarcal del Tarragonès) hauran de decidir si augmenten l'aportació que fa cadascun d'ells al pla o si bé es redueix el seu pressupost. En cas que l'aportació conjunta del consorci es redueixi, també ho faran proporcionalment les partides que hi destini l'Estat i la Generalitat, reduint-se per tant el pressupost per posar en marxa de nous projectes turístics. La regidora de Turisme de Tarragona, Patrícia Anton, es va mostrar partidària d'aportar més recursos, tot i que va subratllar que cap dels projectes ja iniciats estarà en risc en cas que es retalli el pressupost.

El cost de mantenir l'arc de Berà

L'arc de Berà és l'element patrimonial més emblemàtic de Roda i un dels principals del conjunt de la Tàrraco romana. De fet, el pla de competitivitat té com a logotip una imatge elaborada a partir del perfil d'aquest monument, que, irònicament, ara ja no formarà part del seu àmbit d'actuació.

A més dels problemes per mantenir la seva aportació econòmica al Consorci de la Tàrraco Romana, a Roda de Berà també asseguren que tenen dificultats per pagar el manteniment d'aquest arc del triomf, situat al bell mig de la carretera N-340, i construït el segle I abans de Crist. “La Generalitat ens deu des de fa anys el pagament del cost del manteniment d'aquest element, que mentrestant estem assumint directament l'Ajuntament”, denuncia el portaveu del govern local i regidor d'Hisenda.

L'Ajuntament de Roda de Berà presenta problemes financers des de fa anys, i fins i tot el 2009 va plantejar-se la presentació d'un ERO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.