Societat

Societat

L'únic camp de treball inclusiu de Lleida

A pic i pala, tots iguals

El camp del pla de les Tenalles permet joves amb discapacitat i sense conèixer les respectives realitats

Ara es defineix el traçat dels carrers i es constata l'activitat tèxtil

Pols, ampolles d'aigua que es buiden ràpidament, un sol que cau a plom i la il·lusió de la descoberta arqueològica. Aparentment, la realitat de tots els camps de treball i excavacions que aquestes setmanes es fan arreu del país. Però el del pla de les Tenalles, propietat de l'Ajuntament de Tàrrega, tot i que al terme del municipi segarrenc de Granyanella, les descobertes no són sols sota capes sedimentàries.

Aquests dies, 23 joves hi excaven procedents, per primer any, de diferents punts de l'Estat espanyol. El camp de treball està impulsat per la direcció general de Joventut de la Generalitat i és coordinat per l'equip tècnic del Museu Comarcal de l'Urgell, però el seu objectiu va més enllà del coneixement del patrimoni històric. Entre els joves de 14 i 18 anys, n'hi ha 7 que treballen habitualment al centre ocupacional de l'Associació Alba de Tàrrega, que atén persones amb discapacitat i que han volgut participar al camp de treball.

Lluís Nadal, gestor de Quàlia, l'àrea de projectes educatius i de lleure d'Alba, explica: “L'objectiu és treballar la inclusivitat, tot creant moments naturals de convivència, en què no hi hagi cap diferència” entre joves amb discapacitats intel·lectuals i sense, segons la tasca a realitzar.

El matí es dedica a les excavacions, però a la tarda tots plegats visiten diferents equipaments culturals de l'Urgell i també les instal·lacions de l'Associació Alba. Els joves amb discapacitat exerceixen d'amfitrions, a banda de conèixer joves de la resta de l'Estat espanyol. “Milloren les habilitats cognitives i físiques. La resta de participants descobreixen el món de la discapacitat i altres realitats. De fet, per a la majoria, que ja han participat en altres camps arqueològics, aquest és el principal interès”, assegura Nadal.

El jaciment correspon a un poblat ibèric de mida mitjana, datat entre el segle IV aC i els volts del 200 aC. Descobert el 1952, aquest és el segon any d'excavacions. L'any passat, s'hi va localitzar un portal i, aquest, s'excava sobretot el que seria el carrer principal del poblat, i també s'hi ha localitzat ceràmica. Es pretén definir amb més precisió el traçat dels carrers i s'hi identificaran les unitats domèstiques per conèixer aspectes clau del territori ilerget. Ja s'hi ha constatat una activitat tèxtil destacada, possiblement vinculada al gran pes ramader de la comunitat ibèrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.