la contra

Mobilitat veterana

Malgrat de Mar és un dels municipis amb més anys d'experiència organitzant activitats per a la Setmana de la Mobilitat i afegint i traient propostes en funció de la resposta ciutadana

Ja ho diuen, que l'experiència és un grau i, en el cas de l'organització de la Setmana de la Mobilitat que se celebra aquests dies a la comarca, el cas de Malgrat de Mar n'és un bon exemple, amb deu anys de marge a l'esquena i l'èxit de la festa, concebuda com un híbrid entre el gaudi dels ciutadans i el treball de formigueta d'anar-los conscienciant sobre els nous valors de la sostenibilitat. A banda de les xerrades pedagògiques sobre el tema, que són un model molt utilitzat per altres municipis que participen en la proposta de reducció de l'ús del vehicle, Malgrat ha presentat un parell o tres de propostes d'un atractiu innegable i d'un resultat força bo. La primera és la subhasta de bicicletes que han estat abandonades i que durant l'any, sense haver estat reclamades per ningú, acumulen pols al dipòsit de vehicles de la policia local. «Amb l'acte aconseguim un triple objectiu: tornem a posar en circulació un vehicle que estava parat, alliberem espai al dipòsit i recaptem diners que es destinaran a una bona causa.» La regidora de Medi Ambient, Lluïsa Mèrida (PSC), és una gran defensora de l'activitat, que mai fins ara ha «col·locat» totes les bicicletes. A un preu de sortida d'1 euro, no fa falta gaire per imaginar com s'ompliran de gent les Peixateries Velles dissabte vinent per intentar aconseguir algun del 38 vehicles de dues rodes que s'hi exposaran.

La segona de les propostes que donen un plus d'originalitat a la Setmana de la Mobilitat del municipi és la participació dels infants. Els alumnes de quart, cinquè i sisè de primària tenen més feina aquests dies vinculada al coneixement del trànsit. Els primers, perquè participen en el taller Fes-te veure, de foment de la conducció segura de la bicicleta. Els segons prendran part en el clàssic curset d'educació vial i els tercers es transformaran en policies per una estona. «Acompanyats dels agents, i amb un bloc propi de denúncies, passegen pels carrers i detecten i informen de les infraccions de trànsit», diu Mérida, que hi afegeix que «és una bona manera de fer-los entrar els valors i els hàbits d'un ciutadà responsable».

Finalment, la tercera activitat fuig una mica del pur concepte de mobilitat i agafa una dimensió més «animal». Aprofitant que les anomenades Passejades Urbanes per Malgrat van néixer durant una setmana de la mobilitat sostenible i segura, la proposta de dissabte no deixarà indiferent ningú. Es tracta de visitar els entorns de la mina de Can Palomeres, on viu una de les colònies de ratpenats més importants de Catalunya. Allà, assessorats pels experts, es podran admirar i escoltar aquests senyors de la nit. Evidentment no és gaire apte per a gent amb certa angúnia cap a aquests animalons. Una bicicleta que unirà Malgrat amb el municipi veí de Santa Susanna clourà diumenge la celebració.

En honor a l'esforç que han fet altres municipis del Maresme que també s'han involucrat en la defensa d'una mobilitat menys contaminant, cal recordar, entre altres coses, que Pineda va deixar el centre de la població sense cotxes; que el bus entre Pineda i Calella va ser gratuït ahir, i que el bus urbà del Masnou i l'aparcament del port ho seran divendres, o que Mataró va organitzar un taller d'educació viària adreçat a la gent gran. Tots, amb el seu granet de sorra, confien a recuperar un món malalt. Potser ho aconseguiran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.