Infraestructures i serveis

Concurs a Begur pel servei d’escombraries

El municipi mantindrà el porta a porta, que ha elevat el reciclatge fins al 57%

L’Ajuntament de Begur posa a licitació els serveis de recollida i transport de residus sòlids urbans, de neteja viària i de neteja de les platges del municipi amb un pressupost base de 8,7 milions d’euros. La durada d’execució del contracte serà de cinc anys, prorrogable per dues anualitats més, segons va acordar, per unanimitat, el ple, que també va aprovar els plecs de clàusules administratives i prescripcions tècniques. Paral·lelament, el govern local ja ha encarrilat, pel fet que l’actual concessió s’acaba aquest estiu, mantenir l’actual prestació de serveis a l’empresa Innovia Coptalia SAU fins a l’adjudicació al nou contractista. “És un servei bàsic per mantenir el poble net, sostenible i saludable”, va manifestar l’alcalde, Joan Loureiro.

El servei de recollida de residus urbans ha canviat aquest mandat amb l’aplicació del porta a porta, des del febrer de 2017. Un sistema que abraça tot el municipi a partir de l’1 de juliol passat, a excepció de les urbanitzacions Casa de Campo i Ses Costes. Al llarg d’aquest any passat, la recollida selectiva al municipi ha arribat al 57%. I l’objectiu marcat amb la nova concessió és continuar treballant en aquesta direcció.En aquest sentit, les necessitats administratives a satisfer amb el nou va contractació són tres. Per un costat, prevenir la producció de residus i fomentar la recollida selectiva. Per l’altre, un compromís mediambiental, és a dir, prioritzar el seu compromís per a la millora de la sostenibilitat ambiental a través de l’aplicació de mesures com la disminució de les emissions i la incorporació de tecnologies netes. I en tercer lloc, la màxima eficàcia i eficiència entre el cost i el rendiment dels serveis, com també el normal desenvolupament dels serveis de neteja i recollida.Segons els estudis evolutius de la recollida selectiva dels dos sistemes, el del porta a porta dóna uns més bons resultats que no pas el de les àrees d’aportació. La recollida selectiva del porta a porta durant el 2018 ha estat del 82%, mentre el de les àrees d’aportació era del 38%. A més, també es detecta, en fer l’estudi per mesos, que els mesos d’agost i setembre són els millors, amb una recollida selectiva que s’acosta al 90%. I mirant cada fracció, l’orgànica, amb la poda, representa el 26%, el vidre, el 9% i els envasos i paper, tots dos el 4%. A més cal tenir en compte la selectiva a la deixalleria, que és del 13%.D’altra banda, es recorda que el cost del servei s’ha incrementat, passant dels 905.987,74 el 2017 als 1.034.631,98 el 2018. Un increment que es cobreix amb part amb el retorn del material reciclat, però també d’un menor cost de la taxa d’eliminació de la fracció de rebuig. Per això, dins els reptes que es marca l’àrea de cares al futur hi ha millorar els resultats per increment del retorn i minimitzar augment derivats de la taxa d’eliminació del rebuig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.