La gran pedra filosofal

Mussons i Vinyals, directiu i futbolista del planter, evoquen els primers dies de la Masia com a residència dels jugadors del futbol de base del club

Molts equips que van estudiar el model de la Masia, van traduir el llibret de benvinguda que es donava als nois

«Vèiem les pedres, una sobre l'altra, i estàvem convençuts que allà hi havia d'anar el Museu –recorda Josep Mussons, directiu del futbol de base de l'era de Núñez–, però només el president tenia clar que allà havíem de muntar la residència per als nois, perquè el Museu quedaria petit ràpidament. Tenia raó», elogia l'exdirigent.

La Masia, igualment, es va quedar petita. «Estava pensada per a 40 persones, però ja llavors era justet l'espai, tot molt reduït», evoca Jordi Vinyals, membre de la primera tongada de dinou adolescents que va ocupar la Masia. «Érem pocs. Pedraza, Fradera, Casals, Boada...»

El concepte no s'havia vist mai. Cap equip a Europa havia pensat en una residència que formés, a més, els jugadors en una rutina de disciplina i formació fora dels camps de futbol. «Sabíem que havia de ser un lloc amable per als nois. Llavors, en comptes d'escriure una taula amb el que no es podia fer, vam fer redactar una mena de llibret en què s'explicava la rutina als nouvinguts», explica Mussons. El llibret era una mena de carta oberta d'un resident de la Masia per a qui acabava d'arribar. «Ens aixequem a les set, baixem a esmorzar, ensaïmades i cafè amb llet...», i així se'ls explicava un dia de vida a la Masia. La idea va tenir molt d'èxit. Alguns clubs de França i d'Alemanya, que van venir a estudiar el model de la Masia van traduir i adoptar el llibret per als seus jugadors residents.

Amor, a primera vista.

Vinyals, ara tècnic de l'Hospitalet, recorda: «Quan en Guillermo Amor va entrar per primer cop a la Masia, acompanyat del conserge, vaig ser el primer a saludar-lo. Els anys a la Masia van ser una experiència personal boníssima i en conservo molts amics.» Aquesta relació entre les primeres generacions i els que anaven arribant és un dels orgulls de Mussons. «Sense que nosaltres els diguéssim res, els de les primeres lleves van assumir que havien de ser una mena de padrins per als que arribaven a la casa.»

Tant Vinyals com Mussons convenen que els temps han canviat, també per a la Masia. «Ara hi ha molta gent de fora –diu Vinyals–. Abans gairebé tots érem de pobles i ciutats de Barcelona, i hi havia un ambient molt familiar. Oriol Tort i Jaume Olivé, responsables del planter, ens passaven a veure a les tardes.» «La casa és familiar –afegeix Mussons–, però la modernització de Sant Joan Despí és necessària.»

A l'escola.

Per a Mussons, tot i això, hi ha coses que han canviat per a bé. «Abans, la idea d'estudiar no estava tan arrelada. El primer any d'escola obligatòria per als nois de la Masia, de 39 se'n van apuntar només 9. Vam parlar amb els pares per fer-los saber que era fonamental. I, de fet, vam fer tornar a Andalusia dos nois que eren boníssims, però que no volien estudiar. El gran llegat de la Masia és que vam enviar els nens a l'escola.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.