Política

Urkullu s’oposa a prorrogar l’estat d’alarma

El lehendakari basc considera que “no es pot mantenir el comandament únic” com fins ara i demana diàleg bilateral al govern espanyol

Defensa que el País Basc té “plena capacitat” per gestionar el desconfinament

El lehendakari basc, Iñigo Ukullu, ha considerat aquest dimecres que “no es pot mantenir el comandament únic i l’estat d’alarma” de la “manera” en què ho fa el govern espanyol. És per això que ha reclamat al president, Pedro Sánchez, que estableixi un diàleg “bilateral” amb les institucions basques per a desenvolupar “qualsevol pla” de transició de la pandèmia a Euskadi.

Després de presidir una reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi, el Urkullu ha rebutjat el pla de transició avançat per Sánchez en considerar que l’executiu estatal planteja un “model provincial que suposa una reculada centralitzadora i una anomalia incomprensible”.

“El govern i les institucions basques instem el president Pedro Sánchez i el govern espanyol a establir un mecanisme d’interlocució bilateral per a coordinar la presa de decisions que afecten Euskadi”, ha dit el lehendakari.

En aquest sentit, ha explicat que ha transmès a Sánchez que el País Basc té “plena capacitat per a gestionar les decisions, ritmes i fases de la transició a la normalitat” al territori i que “no es pot mantenir el comandament únic i l’estat d’alarma d’aquesta manera”.

“L’important és compartir, conjuminar criteris i col·laborar, no mantenir un estat de tutela permanent”, ha defensat.

Per a Urkullu, el comandament únic i l’estat d’alarma “s’exerceixen sense tenir en compte la capacitat demostrada d’autogovern de cada comunitat” i amb aquest comandament concentrat a la Moncloa “no s’està oferint un model millor i més eficaç”. “Al contrari”, ha lamentat.

“Anomalia incomprensible”

El president basc ha “apel·lat” a aplicar les lleis Orgànica i General de Salut Pública com a “marc per a gestionar la crisi a partir d’ara sense necessitat de prorrogar més la situació d’excepcionalitat que representa l’estat d’alarma”.

Ha considerat que, amb el pla de transició per províncies plantejat per Sánchez, “el govern espanyol, en lloc d’avançar en la construcció comuna des del respecte a la pluralitat, planteja un model d’estat provincial que representa una reculada centralitzadora i una anomalia incomprensible”. Aquest model, segons ell, “no respecta ni reconeix la pluralitat ni l’Estat autonòmic, i menys la capacitat del nostre autogovern singular”.

El cap del govern basc ha assegurat que la gestió de la crisi “es pot desenvolupar de manera harmònica amb el model autonòmic i esperit de coordinació i col·laboració”, però, al seu judici, l’executiu espanyol ha pres “la decisió contrària, de manera improcedent, sense comunicació, sense atendre raons d’eficàcia i gestió”.

Urkullu ha defensat la gestió de les institucions basques amb un “model de col·laboració i coordinació” i ha criticat que el govern de Sánchez aplica un altre model que no “comparteix”.

Ha recordat que “des del primer dia” de la crisi del coronavirus va oferir la seva col·laboració i va rebutjar “qualsevol intent d’imposició”. Ha subratlat, però que no renunciarà a la coordinació i col·laboració perquè és el “més efectiu”.

En aquest sentit, ha assegurat que el govern basc “predicarà amb l’exemple” i que es plantejarà, contrastar, decidir i avaluar les mesures que es necessitin a cada moment, sempre sota el criteri de col·laboració i coordinació, també amb l’Estat”.

Evolució positiva

Sobre la situació de la pandèmia a Euskadi, el lehendakari ha assenyalat que en la reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi s’ha “constatat” que hi ha una evolució “positiva”, amb l’”increment” de test, la millora de la capacitat hospitalària i de les UCI, l’”estabilització del subministrament de material” i amb la ràtio de transmissió de la malaltia “per sota d’1 de manera estable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.