Els comandaments dels bombers que van gestionar el foc van ser destituïts a l'octubre

El Departament d'Interior assegura que els canvis responien a una reestructuració interna del cos dels bombers

«És un procés de canvis que encara no ha finalitzat. Es tracta d'uns canvis que tenen per objectiu consolidar el desenvolupament i el creixement professional del cos de bombers.» Així va justificar la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments el relleu de tres dels comandaments que van estar al capdavant de l'incendi d'Horta de Sant Joan. «No hi ha hagut cap càstig», va assegurar ahir de manera contundent la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau. «Es van fer uns moviments en funció dels perfils de les persones que havien d'ocupar el càrrec. Jo mateixa vaig informar els bombers dels canvis», va assenyalar Lanau. Els relleus es van fer després de l'estiu perquè primer es volia acabar de redactar l'informe de l'incendi dels Ports, segons va subratllar la directora. Tot i que els tres comandaments destituïts –Antoni Rifà, Manel Bosch i Bienvenido Aguado– havien estat nomenats oficialment per al càrrec l'abril passat, segons Lanau a efectes pràctics els tres responsables dels bombers ja ocupaven el lloc d'ençà del 2006 i el 2007. Les primeres crítiques contra els comandaments van arribar dels mateixos veïns d'Horta de Sant Joan. L'alcalde del municipi, Àngel Ferràs, va acusar els caps dels bombers d'haver-se «relaxat» durant les tasques d'extinció de l'incendi. Segons Ferràs, els encarregats de les tasques de coordinació de l'incendi haurien d'haver estat «més atents» a les condicions meteorològiques dels Ports, especialment al canvi de la direcció del vent, que va fer revifar el foc quan l'incendi ja estava en la fase d'extinció. Alguns familiars dels bombers morts també van criticar que en l'extinció de l'incendi hi havia hagut una certa falta de previsió, i van posar en dubte que els comandaments haguessin tingut en compte els informes meteorològics que alertaven de vent molt fort procedent del nord d'Àfrica, amb cops de fins a 70 km/h.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Joan Saura, va negar durant la seva compareixença al Parlament el 28 de juliol que els comandaments dels bombers haguessin actuat de manera descoordinada en l'incendi, i va afirmar que l'«únic culpable» de la mort dels cinc bombers havia estat el foc amb l'inesperat canvi de vent. L'informe dels bombers tampoc no apunta cap responsabilitat sobre la gestió de l'incendi, i s'hi assegura que es va alertar en tot moment els equips que treballaven a la zona del perill que suposava l'incendi. «Les consignes de seguretat varen ser repetidament indicades al llarg de tot el matí del dia 21 i fins al mateix moment de l'atrapament mortal», conclou l'informe.

ELS DESTITUÏTS

ANTONI RIFÀ
Va ser rellevat del càrrec de subdirector general operatiu de la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis el 23 d'octubre. Actualment és cap de la divisió de la sala central dels bombers

ELS DESTITUÏTS

MANEL BOSCH
Va ser rellevat com a cap de la divisió d'operació de la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis el 23 d'octubre. Havia estat responsable de la regió metropolitana nord dels bombers

LA DIRECTORA GENERAL

OLGA LANAU
directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments
«L'informe dels bombers conclou que la tragèdia es va produir per un accident i no perquè hi hagués una mala coordinació dels comandaments dels bombers. Els relleus en cap cas són un càstig»

Es reobre el debat sobre quin cos té la competència d'investigar els incendis

n. puyuelo

El 2003, quan es va aprovar la llei d'Agents Rurals, aquest cos va assumir legalment les competències d'investigació dels incendis. Després de l'informe en què s'assegurava que l'origen del foc d'Horta de Sant Joan havia estat un llamp, un sector dels bombers reclama ara que se'ls retorni aquesta competència, ja que són ells els que coneixen de prop el foc. La llei, que es va impulsar amb Ramon Espadaler (CiU) al capdavant de la conselleria de Medi Ambient, va situar els Agents Rurals al nivell dels Mossos i els bombers, com el tercer cos especialitat del govern. Els agents rurals van ampliar competències i es van constituir com un cos de vigilància, control, protecció, prevenció integral del medi ambient i policia administrativa, una competència, aquesta última, que els situava com a responsables de la investigació de les causes dels incendis.

Policia judicial?

Un sector dels Agents Rurals sempre ha aspirat a actuar com a policia judicial, una competència que els permetria investigar els delictes greus o les morts que es produeixin en un incendi. Aquesta aspiració ha estat negada perquè la competència de la policia judicial a Catalunya és dels Mossos, i de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil en els casos de crim organitzat i de terrorisme. Ara, després de l'informe de l'incendi dels Ports, aquestes aspiracions poden quedar retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.