Efemèrides d'avui

Avui fa...

16 d'abril
1519
El rei Carles I fa un jurament com a rei co-regent amb la seva mare Joana I de Castella davant les Corts Catalanes a Barcelona. Les Corts tornaran a ser convocades per al 12 de maig. El rei pretenia ...
Llegeix més.
1568
Els moriscos de Granada es rebel·len contra una Pragmàtica Sanció del 1567 que limita les seves llibertats culturals, com la llengua i la indumentària. Quan el poder reial venç els sublevats, els...
Llegeix més.
1797
Comença el motí de Spithead. Els mariners de 16 vaixells de la Royal Navy protesten pacíficament per les males condicions de vida i la poca paga. Durarà fins al 15 de maig.
1828
Una ordre del bisbe de Girona Dionisio Castaño estableix que els llibres sacramentals s’escriguin en castellà.
1853
Inauguració del primer tren de passatgers de l'Índia, amb tres locomotores i 14 cotxes. Fa la ruta entre Mumbai i Thane, de 24 quilòmetres.
1854
Un terratrèmol destrueix San Salvador, capital en aquest moment de la Federació Centreamericana.
1866
Una explosió de nitroglicerina a l'oficina de Wells Fargo and Co trenca el vidres a 700 metre a la rodona.
1871
El Segon Reich La creació de l’imperi alemany o Segon Reich va significar l’inici d’un període de gran desenvolupament de la nació alemanya en tots els àmbits: l’econòmic, el geogràfic, ...
Llegeix més.
1889
Neix a Londres l’actor Charles Chaplin, més conegut com a Charlot, un dels millors mims de la història del cinema.
1912
Harriet Quimby, primera nord-americana en aconseguir el títol de pilot d'avió, l'1 d'agost del 1911, es converteix en la primera que creua el Canal de la Mànega amb un monoplà fabricat per Louis ...
Llegeix més.
1917
Lenin retorna a Petrogrado, ara Sant Petersburg, des de Suïssa, per dirigir la revolució boltxevic.
1919
A l'Índia, Mahatma Gandhi anuncia un “dia d'oració i dejú” en resposta a la matança d'Amritsar perpetrada per les tropes colonials britàniques i que quedarà sense càstig.
1924
Fundació als Estats Units de l'estudi Metro-Goldwyn-Mayer, fusió de la Metro Pictures, Goldwyn Pictures, i la Louis B. Mayer Company.
1925
Atemptat comunista a l'esglesia de Santa Nedleya de Sofia (Bulgària) durant el funeral del general Konstantin Georgiev, assassinat en un atac anterior: 150 morts i 500 ferits.
1930
Esclata la guerra civil a la Xina.
1931
Francesc Macià forma un govern provisional de Catalunya amb la participació de diversos partits d’esquerres.
1933
El referèndum per a la construcció del mercat municipal de Canet de Mar és la primera votació on, a tot l'Estat, participen legalment les dones després de l'aprovació del sufragi femení el 1931.
1938
El Regne Unit admet l'annexió italiana d'Abissínia.
1939
La Unió Soviètica proposa una aliança amb el Regne Unit i França per contrarestar Alemanya, però el 23 d'agost signarà un acord secret amb els nazis.
1943
Albert Hofmann, químic dels laboratoris Sandoz de Basilea, Suïssa, experimenta accidentalment per primer cop els efectes de la dietilamida de l'àcid lisèrgic (LSD), que havia sintetitzat cinc anys abans.
1944
Les tropes aliades bombardegen Belgrad, capital de Sèrbia, i fan 1.160 víctimes civils.
1945
Comença la batalla de Berlín, gran ofensiva de les tropes soviètiques sobre la capital d'Alemanya. Finalitzarà el 2 de maig, amb la rendició.
1947
Bernard Baruch utilitza per primer cop el terme Guerra Freda per descriure les relacions entre els Estats Units i la Unió Soviètica.
1947
Incendi i explosió d'un vaixell de bandera francesa al port de Texas carregat amb 2.300 tones de nitrat amònic: 581 morts. Es considera el pitjor accident industrial dels Estats Units.
1948
Fundació a París de l'Organització Europea de Cooperació Econòmica, un dels primers pasos per a la unitat europea i el futur mercat comú.
1963
El doctor Martin Luther King escriu la Carta des de la presó de Birmingham, Estats Units, on està tancat per haver participat en una protesta pacífica contra la segregació racial. La carta serà ...
Llegeix més.
1969
L'escriptor Jordi Rubió i Balaguer obté el primer Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
1970
Comença a Viena la conferència SALT entre l’URSS i els EUA per tractar de la limitació d’armes estratègiques.
1975
Sony anuncia el llançament del sistema de gravació d'imatge Betamax.
1993
El jurat troba culpable només un dels quatre agents de la policia de Los Angeles que van colpejar greument l'afroamericà Rodney King el 3 de març del 1991, però el veredicte no es llegeix fins ...
Llegeix més.
1995
Un desconegut assassina a trets al Pakistan a Iqbal Masih, un nen de 12 anys que s'havia convertit en símbol contra el treball infantil.
1996
Els ducs de York, el príncep Andreu d'Anglaterra i Sara Ferguson, anuncien el divorci després d'una separació de tres anys.
2003
Neix la Unió Europea dels 25 membres amb la firma del tractat d’adhesió de deu socis del centre i l’est d’Europa.
2003
Michael Jordan es retira del bàsquet a Filadèlfia.
2003
L'Organització Mundial de la Salut afirma que el causant de la pneumònia asiàtica (SARS) és un coronavirus.
2004
José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) es investit president del govern espanyol.  
2007
Un pistoler mata 32 persones a la Universitat Politècnica de Virginia i després se suïcida. És la matança més gran mai registrada en una universitat nord-americana.
2010
Moren quatre militars espanyols en estavellar-se l'helicòpter a Haití.
2013
La cantant Isabel Pantoja és condemnada a dos anys de presó per blanquejar capitals de la seva exparella, Julian Muñoz, exalcalde de Marbella.
2014
Moren més de 300 persones, molts dels quals estudiants, en bolcar i enfonsar-se en aigues de Corea del Sud el ferri Sewol, que va sobrecarregat. El motiu del naufragi és el desplaçament de la ...
Llegeix més.
2017
Els electors turcs aproven en referèndum el sistema presidencialista impulsat pel cap d'Estat, l'islamista Recep Tayyip Erdogan.
2023
El govern espanyol promet 50.000 habitatges de lloguer a preu asequible, provinents de la Sareb.
2023
Un incendi forestal originat al Rosselló penetra fins a Catalunya i arriba a Portbou després de cremar 550 hectàrees.
2023
L'Iran comença a utilitzar les càmeres instal·lades al carrer per controlar que les dones portin el vel.